Przygotowanie: 10 min
Pieczenie: 25 min
Porcja dla 6 osób:
● 6 jabłek (czerwonych lub innych)
● ok. 100-150 g świeżej żurawiny
● ok. 60 g cukru trzcinowego*
● 2-3 szczypty cynamonu
Przygotowanie:
Żurawinę umyj, wrzuć do rondelka, wlej odrobinę wody, dodaj cukier, zagotuj. Gotuj przez kilka minut na średnim ogniu, aż żurawina zacznie pękać. Zdejmij z ognia, dodaj cynamon (ewentualnie więcej cukru, jeśli żurawina jest zbyt kwaśna), odstaw.
Piekarnik nagrzej do 200°C.
Jabłka umyj i odetnij z nich czubki. Wydrąż z nich gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki.
Wgłębienia wypełnij żurawiną, przykryj odciętymi wierzchołkami.
Ułóż jabłka w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem (możesz dodatkowo wlać odrobinę wody) i piecz w temperaturze 180-200°C przez około 20-25 minut. Podawaj na ciepło lub lekko przestudzone.
*Ilość cukru dostosuj do swoich upodobań smakowych. Zamiast cukru możesz użyć syropu klonowego, miodu lub syropu z agawy. Możesz również polać jabłka syropem klonowym tuż przed podaniem.