Porcja dla 6 osób
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
● 500 g ciecierzycy z puszki
● ½ pęczka natki pietruszki
● ½ pęczka natki kolendry
● 10 listków mięty
● 100 g mąki z ciecierzycy
● 1 duże jajko
● 2 łyżeczka mielonego kuminu
● 20 g jagód goji
● 4 garście sałaty (np rukoli, roszponki lub miks sałat )
● 1 pęczek rzodkiewek
● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego
● 1 łyżka soku z cytryny
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki octu jabłkowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut.
Ciecierzycę odcedź i zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz. Domieszaj mąkę z ciecierzycy i odcedzone jagody goji.
Rękami uformuj kulki, usmaż je na rozgrzanej oliwie.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (2 łyżki) z octem jabłkowym. W osobnej miseczce wymieszaj serek z sokiem z cytryny.
Rzodkiewkę umyj i pokrój w talarki, sałatę umyj, dopraw winegretem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzach sałatę, kulki z ciecierzycy, łyżkę sera twarogowego z odrobiną oliwy z octem.