Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 min.
Gotowanie: ok. 40 min.
Składniki:
● 2-3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
● 1 cebula
● 2 ząbki czosnku
● 200 g włoszczyzny
● 200 g pieczarek
● 100 g zielonej soczewicy
● 200 g ziemniaków
● 1 l wrzątku
● 1 czubata łyżka kminu rzymskiego w ziarenkach
● ½ łyżeczki kurkumy
● 1 łyżeczka cynamonu
● ½ łyżeczki imbiru w proszku
● ½ łyżeczki wędzonej papryki
● 150 g koncentratu pomidorowego
● 1 łyżeczka soli nierafinowanej
Do przybrania:
● natka kolendry i/lub pietruszki
Duszone pieczarki:
● 1 łyżka oliwy
● 100 g pieczarek
● szczypta nierafinowanej soli
● świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę namocz na całą noc, a następnie przepłucz świeżą wodą. Włoszczyznę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (jeśli używasz pora, pokrój go w plasterki), odstaw. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę i czosnek drobno poszatkuj, odstaw. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Na suchej patelni upraż ziarnka kolendry, następnie utrzyj w moździerz lub młynku do kawy. Natkę pietruszki lub kolendry drobno poszatkuj, odsaw. Cebulę i czosnek podsmażaj na oliwie przez ok. 2-3 min, aż się zeszklą. Dodaj włoszczyznę i pieczarki. Całość duś przez ok.10 min. pod przykryciem. Co jakiś czas mieszaj, aby nie przypalić warzyw. Dodaj ziemniaki i soczewicę. Wlej wrzątek. Dodaj przyprawy. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem, aż soczewica i ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat pomidorowy i utarte lub zmielone ziarenka kolendry. Dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Przygotuj duszone pieczarki: grzyby (w całości) ze szczyptą soli i oliwą duś pod przykryciem. Pieczarki będą gotowe, kiedy cała woda z duszenia wyparuje, a one zredukują swoją objętość i będą lekko przyrumienione. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem. Zupę podawaj przybraną duszonymi pieczarkami i posypaną natką kolendry i/lub pietruszki.