Na około 30 de cantuccini
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 30 min.
● ok. 15 suszonych moreli
● 2 starte ziarna tonki
● 2 jajka
● 50 g pistacji (niesolonych) - opcjonalnie
● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół)
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 2 szczypty soli morskiej
● 3 łyżki oleju z pestek winogron
● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55)
● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (do gałki muszkatołowej). Suszone morele drobno posiekaj. Pistacje (jeśli ich używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką z cukrem do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, ciasto ma być nieco klejące.
Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C.
Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm, szerokości ok. 4-5 cm i grubości ok.1,5-2 cm, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przy pomocy ostrego noża pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 5-10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Cantuccini można jeść, maczając je w kawie, herbacie lub, jak w Toskanii, w słodkim winie.