Cantucci, cantuccini, biscotti di Toscana – pod tymi nazwami kryją się tradycyjne ciasteczka z małego miasta Toscanii- Prato. Chrupiące włoskie ciasteczka, idealne do herbaty i kawy.
Tradycyjnie biscotti di Toscana przygotowuje się z migdałów, orzeszków piniowych, mąki, cukru, jajek. Ale dzisiaj można spotkać przeróżne warianty tychże ciasteczek. Do cantucci i cantuccini można dodać zarówno migdały i orzeszki piniowe, jak również pestki dyni, orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, żurawinę, bakalie, kandyzowaną skórkę pomarańczy, drobinki czekolady. Możliwości są nieskończone. W Toskanii te chrupiące ciasteczka podaje się tradycyjnie ze słodkim winem, w którym można je maczać.
Tym razem proponuję Wam jedną z moich ulubionych kompozycji: cantuccini z suszonymi morelami i ziarnami tonki. Uważam, że są przepyszne!
smakifrancji.blogspot.fr
Na około 30 de cantuccini
Przygotowanie: 15 min.
Pieczenie: 30 min.
● ok. 15 suszonych moreli
● 2 starte ziarna tonki
● 2 jajka
● 50 g pistacji (niesolonych) - opcjonalnie
● 130 g drobnego cukru (trzcinowego lub białego, lub pół na pół)
● 1 opakowanie cukru waniliowego
● 2 szczypty soli morskiej
● 3 łyżki oleju z pestek winogron
● 250 g mąki pszennej (T45 lub 55)
● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie :
Ziarna tonki zetrzyj na małej tarce (do gałki muszkatołowej). Suszone morele drobno posiekaj. Pistacje (jeśli ich używasz) również drobno posiekaj. Jajka ubij trzepaczką z cukrem do białości, dodaj sól. Dodaj olej, nadal ubijając. Dodaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto zagnieć na jednolitą masę, ciasto ma być nieco klejące.
Nagrzej piekarniki do temperatury 180°C.
Z ciasta uformuj dwa podłużne wałki długości ok. 25-30 cm, szerokości ok. 4-5 cm i grubości ok.1,5-2 cm, umieść je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 minut, aż ciasto się zezłoci. Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i przy pomocy ostrego noża pokrój je na plastry o grubości ok. 1,5 cm, po czym wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 5-10 minut. Pozostaw do ostudzenia.
Cantuccini można jeść, maczając je w kawie, herbacie lub, jak w Toskanii, w słodkim winie.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Smaki Francji
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54