Proste w przygotowaniu, smaczne i pożywne kotleciki z ciecierzycy z jagodami goji, ziołami i przyprawami. Zasmakują nie tylko wegetarianom. Gorąco polecam!
smakifrancji.blogspot.fr
Porcja dla 6 osób
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 10 min.
● 500 g ciecierzycy z puszki
● ½ pęczka natki pietruszki
● ½ pęczka natki kolendry
● 10 listków mięty
● 100 g mąki z ciecierzycy
● 1 duże jajko
● 2 łyżeczka mielonego kuminu
● 20 g jagód goji
● 4 garście sałaty (np rukoli, roszponki lub miks sałat )
● 1 pęczek rzodkiewek
● 100 ml serka twarogowego mielonego lub kremowego
● 1 łyżka soku z cytryny
● 4 łyżki oliwy z oliwek
● 2 łyżki octu jabłkowego
● sól, pieprz
Przygotowanie:
Jagody goji namocz w miseczce z ciepłą wodą, pozostaw na 15 minut.
Ciecierzycę odcedź i zmiksuj z posiekanymi drobno ziołami, kuminem i jajkiem. Posól, popieprz. Domieszaj mąkę z ciecierzycy i odcedzone jagody goji.
Rękami uformuj kulki, usmaż je na rozgrzanej oliwie.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek (2 łyżki) z octem jabłkowym. W osobnej miseczce wymieszaj serek z sokiem z cytryny.
Rzodkiewkę umyj i pokrój w talarki, sałatę umyj, dopraw winegretem, solą i pieprzem. Ułóż na talerzach sałatę, kulki z ciecierzycy, łyżkę sera twarogowego z odrobiną oliwy z octem.
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
Przepis na spaghetti orientalne
Lubisz przełamywać konwencje? Ja uwielbiam. Wtedy powstają naprawdę niesamowite rzeczy i nie ważne czy mówimy o kuchni czy np. o biznesie. Warto czasmi zboczyć z utartego szlaku, by znaleźć się w zupełnie nowym i wspaniałym miejscu. I własnie moje Spaghetti orientalne jest takim wyjściem poza schemat, bo nie ma do niego ani sosu bolognese ani carbonara... jest za to niesamowita przyprawa Mirin.
-
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą
Przepis na leczo z cukinii z pomidorami i ciecierzycą.
-
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Smaki Francji
Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach 2017-01-24 07:22:53 2016-11-30 08:23:45