Pieczone pulpeciki z cukinii są prostą, szybką w przygotowaniu i smaczną przegryzką. Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które dzięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje się bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne.
SKŁADNIKI
400 g cukinii
100 g ricotty
70 g bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
5 listków mięty
5 listków bazylii
2 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce mieszamy startą cukinię, ricottę, bułkę tartą i jajko. Na koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki mięty i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki mieszamy do połączenia się składników.
Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym w połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę.
Cześć Dziewczyny!
Ostatnio na blogu było o modzie, więc przyszedł czas na kulinaria Mam dla Was przepis na coś co przyniesie każdemu łasuchowi rozkosz podniebienia – ciasto 3 bit Wykonałam je ostatnio mojej przyjaciółce na urodziny
Zapewniam Was – jest przepyszne i robi się je w około godzinę. I co ważne – bez jakiegokolwiek pieczenia! Także polecam każdemu kto chciałby szybki i smakowity deser ( a właściwie całą jego blaszkę! )
Dbacie o linie,ale chodzi za Wami pyszny czekoladowy pudding?Mam na to pewien sposób.Bezkarny czekoladowy,kremowy pudding.Przepis na moim blogu --- > http://coroonaa.blogspot.com/2020/05/czekoladowy-zdrowy-pudding.html
Orzeźwiająca, lekka sałatka na lato, doprawiona smacznym, delikatnym dressingiem z dodatkiem miodu i mięty.
Chrońmy pszczoły, które są zagrożone wyginięciem, by móc nadal korzystać z dobroczynnych właściwości miodu, który możemy dodawać do wielu dań, zarówno słodkich i wytrawnych.
Smoothie - idealne na letnie dni, a przy tym naturalny smaczny detoksik, wystarczy 3 dniowa kuracja by nasza cela odzyskała promienny blask. Owocowo-warzywne smoothie pijemy raz dziennie, zamiast jednego z posiłków, pamiętając by pić dużo wody, rezygnując przy tym z alkoholu, kawy, herbaty, papierosów, tłustych potraw i słodyczy.