KobiecePorady.pl

Pieczone pulpeciki z cukinii i ricotty

Pieczone pulpeciki z cukinii są prostą, szybką w przygotowaniu i smaczną przegryzką. Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które dzięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje się bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne.

SKŁADNIKI

  • 400 g cukinii
  • 100 g ricotty
  • 70 g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 listków mięty
  • 5 listków bazylii
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

  1. Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.
  2. W misce mieszamy startą cukinię, ricottę, bułkę tartą i jajko. Na koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki mięty i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki mieszamy do połączenia się składników.
  3. Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  4. Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym w połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę.
Magda (La grande e la piccola cu -

Powiązane artykuły