Przepisy kulinarne
Niezależnie od tego, czy chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny, czy po prostu poprawić kondycję – postawienie na świeże soki i koktajle będzie dobrym rozwiązaniem. Warto korzystać z dobrodziejstw natury, szczególnie teraz, gdy mamy na wyciągnięcie ręki tyle przepysznych, sezonowych owoców i warzyw.
Przepisy kulinarne
Pieczone pulpeciki z cukinii są prostą, szybką w przygotowaniu i smaczną przegryzką. Chrupiąca, rumiana i lekko chrupiąca panierka kryje kremowe nadzienie, które dzięki dodatkowi ricotty i świeżych ziół staje się bardziej delikatne w smaku i niezwykle aromatyczne.
SKŁADNIKI
400 g cukinii
100 g ricotty
70 g bułki tartej
1 jajko
1 ząbek czosnku
5 listków mięty
5 listków bazylii
2 gałązki natki pietruszki
sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cukinię ścieramy na tarce o małych oczkach.
W misce mieszamy startą cukinię, ricottę, bułkę tartą i jajko. Na koniec dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, natkę pietruszki, listki mięty i bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpeciki mieszamy do połączenia się składników.
Z masy formujemy pulpeciki, obtaczamy w bułce tartej, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pulpeciki pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przy czym w połowie pieczenia odwracamy pulpeciki na druga stronę.
Przepisy kulinarne
Niezależnie od tego, czy chcesz zrzucić kilka zbędnych kilogramów, zadbać o zdrowie swoje i swojej rodziny, czy po prostu poprawić kondycję – postawienie na świeże soki i koktajle będzie dobrym rozwiązaniem. Warto korzystać z dobrodziejstw natury, szczególnie teraz, gdy mamy na wyciągnięcie ręki tyle przepysznych, sezonowych owoców i warzyw.
Przepisy kulinarne
Efektowne i smaczne bułeczki mleczne. Są truskawkowe nie tylko wizualnie, ale i w środku.