Składniki
- 3 szkl mąki
- 1 szkl mleka
- 30 g drożdży
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
dodatkowo
- ok. 10 truskawek
- 1 łyżka startych biszkoptów
- cukier do smaku
- białko do posmarowania bułek
- sezam
- barwnik czerwony i zielony
Sposób przygotowania:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z łyżką cukru. Mieszamy z 4 łyżkami mąki i odstawiamy na 15 minut.
2. Masło lub margarynę rozpuszczamy.
3. Do pozostałej przesianej mąki dodajemy jajko i żółtka, szczyptę soli, resztę cukru i cukier waniliowy. Wlewamy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło (margarynę).
4. Około dwie łyżki mieszamy z zielonym barwnikiem, pozostałe ciasto z czerwonym. Pozostawiamy w osobnych naczyniach do wyrośnięcia.
5. Truskawki kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem i zmielonymi biszkoptami.
6. Czerwone ciasto wałkujemy na grubość 1 cm. Za pomocą foremki wycinamy 16 dużych serc. Na połowie układamy wcześniej przygotowane truskawki. Przykrywamy pozostałym ciastem. Boki możemy delikatnie zlepić.
7. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. Z zielonego ciasta wycinamy niewielkie gwiazdki. Nacinamy je z jednej strony i układamy na bułeczkach. Będą imitowały szypułki.
8. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut.
9. Ja dodatkowo umieściłam jej w silikonowym foremkach w kształcie serca aby nie rozeszły się na boki.