Składniki na ciasto do pizzy:
* 3 szklanki mąki tortowej,
* 3/4 szklanki podgrzanego mleka,
* 1 opakowanie drożdży instant
* 1 łyżka stołowa oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
Składniki na sos pomidorowy do pizzy
* 4 dość duże pomidory (można użyć więcej, jeśli lubi się dużo sosu)
* 1 duża cebula
* Przyprawy: oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu i 1 łyżeczka cukru
Przygotowania ciasta na pizzę
1. Podgrzewamy mleko.
2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki wraz z ciepłym mlekiem.
3. Wyrabiamy ciasto. Można dosypywać po trochu mąki jeśli będzie się kleiło.
4. Wyrobione ciasto przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny (do wyrośnięcia).
Przygotowanie sosu do pizzy
1. Sparzamy skórę z pomidorów.
2. Szklimy cebulę na oleju.
3. Do zeszklonej cebuli, dodajemy pomidory bez skóry i gniazd nasiennych.
4. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie blendujemy i nadal podgotowujemy do momentu, aż sos uzyska taką gęstość jaka nam odpowiada.
Przygotowanie pizzy
1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170-180 stopni i włączamy termoobieg.
2. Ciasto rozciągamy na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, następnie smarujemy je sosem, nakładamy ulubione składniki (pieczarek warto nie dusć wcześniej, dzięki temu będą miały wyrazisty smak).
3. Pizzę wkładamy do piekarnika na 30-40 minut,
Smacznego!