Nie masz pomysłu na obiad, a chcesz zjeść ciepły i sycący posiłek? A może organizujesz spotkanie w gronie znajomych i nie wiesz co smakowitego im zaserwować? Wypróbuj ten prosty przepis na domową pizzę i mieszaj jej składniki wedle swoich upodobań!
www.pixabay.com
Składniki na ciasto do pizzy:
* 3 szklanki mąki tortowej,
* 3/4 szklanki podgrzanego mleka,
* 1 opakowanie drożdży instant
* 1 łyżka stołowa oleju
* 1 łyżeczka soli
* 1 jajko
Składniki na sos pomidorowy do pizzy
* 4 dość duże pomidory (można użyć więcej, jeśli lubi się dużo sosu)
* 1 duża cebula
* Przyprawy: oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu i 1 łyżeczka cukru
Przygotowania ciasta na pizzę
1. Podgrzewamy mleko.
2. Do miski wrzucamy wszystkie składniki wraz z ciepłym mlekiem.
3. Wyrabiamy ciasto. Można dosypywać po trochu mąki jeśli będzie się kleiło.
4. Wyrobione ciasto przygrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 2 godziny (do wyrośnięcia).
Przygotowanie sosu do pizzy
1. Sparzamy skórę z pomidorów.
2. Szklimy cebulę na oleju.
3. Do zeszklonej cebuli, dodajemy pomidory bez skóry i gniazd nasiennych.
4. Gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, następnie blendujemy i nadal podgotowujemy do momentu, aż sos uzyska taką gęstość jaka nam odpowiada.
Przygotowanie pizzy
1. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170-180 stopni i włączamy termoobieg.
2. Ciasto rozciągamy na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, następnie smarujemy je sosem, nakładamy ulubione składniki (pieczarek warto nie dusć wcześniej, dzięki temu będą miały wyrazisty smak).
3. Pizzę wkładamy do piekarnika na 30-40 minut,
Smacznego!
Powiązane artykuły
-
Przepis na makaron z tuńczykiem
Pomysł na obiad zainspirowany kuchnią włoską - makaron fusilli z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami.
-
4 dania z makaronem, które zrobisz w 20 minut. Palce lizać!
Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
-
3 smaczne przepisy na wytrawną tartę
Gdy za oknem ładna pogoda, lepiej jest z niej skorzystać i wyjść na zewnątrz, niż sterczeć w kuchni. Przygotowywanie skomplikowanych potraw, które wymagają więcej czasu na przygotowanie, pozostaw na pochmurne dni. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na lekkie tarty ze świeżymi warzywami prosto z ogródka lub ze straganu. Tarty smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytrawne tarty to dobry pomysł na lekką kolację w ogródku, a także jako poczęstunek dla gości.
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
Martielifestyle
Przepis na wielkanocny majonez 2017-03-06 09:17:19 2017-03-05 22:05:54