Przepisy kulinarne
Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.
Przepisy kulinarne
Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny , zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy warto w pełni wykorzystać krótki sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami.
Przepisy kulinarne
Szybki i smaczny obiad – czy to nie brzmi zachęcająco? Wiadomo przecież, że makaron gotuje się szybko, a do tego mamy tak duży wybór rodzajów makaronu, że aż trudno się zdecydować. Penne, spaghetti, farfalle, tagliatelle, czy zwykłe świderki – każdy makaron może być wyjątkowy, jeśli tylko przyrządzisz go ze składników dobrej jakości. Weźmy przykład z Włochów i nie przesadzajmy z dodatkami, bo proste dania są również smaczne.
Przepisy kulinarne
W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan i dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw. Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Pomidory warto jeść codziennie zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem w sklepach i na straganach.