KobiecePorady.pl

Przepis w 15 minut: Przepyszne koktajle pełne soczystych owoców

Koktajle owocowe to jeden ze sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak maliny, truskawki, jagody czy porzeczki. Co ważne, to także zdrowa porcja kalorii – warto więc korzystać ze świeżych składników i przygotowywać koktajle, kiedy owoce pełne są smaku, zdrowego cukru i błonnika, który syci na długo. Koktajle możemy przygotowywać na bazie jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru. Jeżeli nie chcemy używać nabiału możemy wykorzystać mleko sojowe, jogurt sojowy lub mleko kokosowe. Koktajl owocowy to świetny pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie lub deser. Dodatkowo, jeżeli dodamy do koktajlu odrobinę płatków owsianych, siemienia lnianego, otrębów lub nasion chia zapewnimy sobie ogromna dawkę składników odżywczych i błonnika.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach

    Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.

  • Kilka rewelacyjnych przepisów na drinki bezalkoholowe i drinki z alkoholem

    Ciepłe, letnie wieczory chętnie spędzamy na świeżym powietrzu. Kolorowe i pełne smaku drinki będą dobrym uzupełnieniem każdej imprezy "pod chmurką". Drinki możemy przygotować nie tylko z alkoholem, ale również bez niego. W ten sposób możemy podać je wszystkim gościom, nie zapominając o kobietach w ciąży, mamach karmiących swoje małe pociechy czy o kierowcach. Drinki bezalkoholowe będą na pewno wielką atrakcją i urozmaiceniem na przyjęciach dla dzieci. Warto się postarać i urozmaicić przyjęcie swoim gościom.

  • 5 słodkich przysmaków z czereśniami w roli głównej. Idealne na lato!

    Szkoda, że sezon na czereśnie trwa tak krótko! Choć czereśnie w 80 proc. składają się z wody, to pozostałe 20 proc. wypełniają witaminy i sole mineralne. Porcja czereśni dostarcza też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu, którego mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców. Zwykle zjadamy je na surowo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z powodzeniem przygotować ciasta i desery z czereśniami w roli głównej.

  • 3 łatwe przepisy na ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Smakują znakomicie!

    Zwykle ciasto drożdżowe kojarzy nam się z monotonnym i długim wyrabianiem go ręką, a do tego myślimy, że to trudne i tylko dla zaawansowanych. Nic bardziej mylnego! Oczywiście są ciasta, które wymagają większego nakładu naszej pracy, ale mamy na szczęście też takie ,które można zrobić szybko i nawet nie brudząc sobie rąk. Nie bójmy się ciasta drożdżowego!