Koktajle owocowe to jeden ze sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak maliny, truskawki, jagody czy porzeczki. Co ważne, to także zdrowa porcja kalorii – warto więc korzystać ze świeżych składników i przygotowywać koktajle, kiedy owoce pełne są smaku, zdrowego cukru i błonnika, który syci na długo. Koktajle możemy przygotowywać na bazie jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru. Jeżeli nie chcemy używać nabiału możemy wykorzystać mleko sojowe, jogurt sojowy lub mleko kokosowe. Koktajl owocowy to świetny pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie lub deser. Dodatkowo, jeżeli dodamy do koktajlu odrobinę płatków owsianych, siemienia lnianego, otrębów lub nasion chia zapewnimy sobie ogromna dawkę składników odżywczych i błonnika.

Jakub Gojda @ 123rf.com
KOKTAJL TRUSKAWKOWY
Składniki na 4 porcje:
- 500 g truskawek ( w sezonie zimowym można użyć mrożonych)
- 1 banan
- 1 litr kefiru lub maślanki
- 2 - 3 łyżki cukru, miodu lub innego słodzika do smaku
Składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki umieścić w misie kielichowego miksera i zmiksować. Można również użyć blendera ręcznego.
KOKTAJL MALINOWY Z KIWI I BANANEM
Składniki na 2 porcje:
- szklanka malin
- 1 kiwi
- 1 banan
- mały jogurt naturalny
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl schłodzić.
KOKTAJL Z CZARNEJ PORZECZKI
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka czarnej porzeczki
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
Składniki zmiksować blenderem i schłodzić.
KOKTAJL Z JAGÓD
Składniki:
- 1,5 szklanki jagód
- 250 ml kefiru
- Cukier do smaku
Wszystkie składniki zmiksować blenderem i schłodzić.
Kamila
Przepis w 15 minut: Przepyszne koktajle pełne soczystych owoców 2016-12-19 07:51:06 2016-11-30 08:14:39