Szkoda, że sezon na czereśnie trwa tak krótko! Choć czereśnie w 80 proc. składają się z wody, to pozostałe 20 proc. wypełniają witaminy i sole mineralne. Porcja czereśni dostarcza też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu, którego mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców. Zwykle zjadamy je na surowo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z powodzeniem przygotować ciasta i desery z czereśniami w roli głównej.
Eugene Bochkarev @ 123rf.com
TARTA Z NADZIENIEM CZEREŚNIOWYM
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- pół kilo czereśni
- pół szklanki zimnej wody
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Z mąki, cukru pudru, jajek i margaryny zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki.
- 2/3 ciasta rozkładamy w formie do tarty, a pozostałą część rozwałkowujemy i tniemy w paseczki.
- 1/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego umyte i wydrylowane owoce. Znów zagotowujemy.
- W pozostałej ilości wody rozprowadzamy budyń i wlewamy go do owoców.
- Mieszamy do zgęstnienia i wylewamy na ciasto.
- Układamy na wierzchu paseczki, tworząc kratkę.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, żeby ciasto się zarumieniło.
MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ
Składniki na 12-15 sztuk:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 200 g umytych i wydrylowanych czereśni
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Składniki na kruszonkę połączyć w palcach.
- Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
- W drugiej misce roztrzepać mleko, jajko i olej.
- Do składników mokrych dodać suche i lekko wymieszać.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami.
- Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać Pokrojone czereśnie i posypać kruszonką.
- Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
DESER WARSTWOWY Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
- 200 g czereśni
- łyżka mąki ziemniaczanej
- woda
- łyżka cukru
- budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
- Czereśnie myjemy, usuwamy z nich pestki i miksujemy, ale niezbyt dokładnie.
- Zmiksowane owoce przelewamy do szklanki i uzupełniamy wodą do pełna.
- Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu.
- W drugim naczyniu mieszamy 1/4 kubka zimnej wody z mąką ziemniaczaną.
- Wlewamy do garnka z czereśniami i mieszamy aż do zgęstnienia.
- Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu
- Uzupełniaj pucharki naprzemiennie warstwą czereśni i budyniu.
KOKTAJL CZEREŚNIOWY
Składniki:
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni
- 1 szklanka lodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Miksujemy w blenderze wszystkie składniki na koktajl z czereśniami.
- Przelewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy listkiem mięty lub czereśnią.
- Podajemy natychmiast.
PROSTE CIASTO Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g czereśni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.
- Dodajemy żółtka, po kolei, ubijając.
- Wlewamy strużką olej, dalej ubijając.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy z reszta składników przy pomocy łyżki.
- Ciasto wlewamy do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wykładamy owoce.
- Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Powiązane artykuły
-
Brownie z burakiem
Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą ;) Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!
-
Bezglutenowa (prawie) szarlotka z polewą czekoladową
Na 11 listopada piekłam prawdziwą (zdrowszą) szarlotkę i tak wszystkim smakowała że zniknęła w mgnieniu oka. Nienasycona ja musiałam stworzyć sobie coś podobnego, co łatwo się przetransportuje i wliczy w makro. Misja spełniona - szarlotka idealna na drugie śniadanie!
-
W te święta zaskocz słodkościami!
Gdy zrywając kolejną kartkę z kalendarza odkryjemy, że już grudzień rozpoczną się gorączkowe przygotowania. Nie ma znaczenia, że tak naprawdę mamy spore doświadczenie, bo przecież Boże Narodzenie jest każdego roku. Okazuje się bowiem, że czasu zawsze jest za mało, a o dziesiątkach spraw przypomnimy sobie stanowczo za późno.
-
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami
Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi.
Kamila
Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami 2016-11-22 07:28:18 2016-11-21 17:47:54