PLACKI Z CUKINI
Składniki:
- 1 duża cukinia (ok. 450 g)
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 pęczek pietruszki
- 1 jajko
- sól, pieprz
- garść koperku
- sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
- Cukinię ścieramy na o dużych oczkach. Odciskamy przez sito.
- Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli i pieprzem.
- Dodajemy odciśniętą cukinię, posiekaną pietruszkę i jajko. Dokładnie mieszamy.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy (zbyt duża ilość oliwy sprawi, że placuszki niepotrzebnie ją wchłoną). Smażymy ok. 3 minuty z każdej strony.
- Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie i na patelni placki będą nam się rozpadały, dodajmy odrobinę mąki ziemniaczanej lub bułki tartej. Usmażone placki przekładamy na ręcznik papierowy.
PLACUSZKI CUKINIOWE
Składniki na około 15 sztuk:
- 500 g cukinii (mniej więcej 2 małe cukinie)
- 2 jajka
- 1 mała cebulka, posiekana
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz, do smaku, koperek
Sposób przygotowania:
- Cukinię (ze skórką) zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną wodę, lekko odcisnąć.
- Dodać lekko roztrzepane jajka, drobno posiekaną cebulę, mąkę pszenną, opcjonalnie – posiekany koper i doprawić pieprzem.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku.
KORSYKAŃSKIE PLACKI Z CUKINII
Składniki:
- 3 małe cukinie (ok. 600 g)
- 200 ml mleka
- 200 g mąki
- 1 jajko
- sól, pieprz, natka pietruszki
Sposób przygotowania: