PROSTE CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 3 całe jajka
- szczypta soli
- 5 dag drożdży
- 1/2 kg mąki
- 300 g truskawek
Sposób przygotowania:
- Rozczyn przygotowujemy wieczorem. Rozkruszone drożdże wkładamy do dużej miski. Dodajemy olej, mleko, wsypujemy cukier, szczyptę soli, wbijamy jaja. Nie mieszamy. Miskę ze składnikami przykrywamy ściereczką i zostawiamy na blacie kuchennym na noc.
- Na drugi dzień dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą (ciasto nie odstaje od ręki, jak typowe drożdżowe, tylko jest klejące), wlewamy do formy średnicy 25 cm. Czekamy, aż wyrośnie.
- Truskawki myjemy, oddzielamy szypułki, owoce kroimy na pół, wykładamy. Ciasto wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy godzinę w 180 °C.
CIASTO Z KRUSZONKĄ
Składniki:
- 4, 5 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 4 roztrzepane jajka
- 1 szkl. oleju
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 10 dkg. drożdży
- szczypta soli
- drobne owoce
Kruszonka:
- 50 g masła
- 1/2 szkl. mąki
- 1/3 szkl. cukru
Sposób przygotowania:
- Na dno szerokiej miski stopniowo kruszymy drożdże. Następnie dajemy cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę i sól. Należy zachować taką samą kolejność składników, jak w przepisie. Produkty dajemy warstwowo, równomiernie na całej powierzchni miski. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką, zostawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
- Po tym czasie krótko mieszamy zawartość miski. Blaszkę o wym. 26 x 30 cm. Wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozkładamy równomiernie, na ciasto dajemy owoce. Na wierzchu ciasta rozcieramy kruszonkę. Piekę około 35 minut, w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzimy na kratce.
DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 100 g świeżych drożdży
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 5 szklanek mąki
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 700 g owoców sezonowych np. truskawek, jagód
Kruszonka:
- szklanka mąki
- szklanka brązowego cukru
- 10 dag masła
Sposób przygotowania:
- Składniki należy dodawać do ciasta w takiej kolejności jaka jest podana w przepisie jest to bardzo ważne.
- Do dużej miski wbijamy jajka, rozmącamy, dodajemy kolejno cukier, kruszymy drożdże, wlewamy olej. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy przesiana mąkę.
- Miskę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie ciasto mieszamy drewniana łyżką na jednolitą masę. Ciasto rozkładamy w formie, owoce myjemy i rozkładamy na cieście.
- Przygotowujemy kruszonkę mieszamy mąkę z cukrem i drobno pokrojonym masłem wszystko ze sobą zagniatamy, posypujemy ciasto. Blachę z ciastem wstawiamy do zimnego piekarnika. Pieczemy w temp. max 180 C przez ok 50-60 minut.