KobiecePorady.pl

Proste przepisy: 6 pysznych sałatek z pomidorami w roli głównej

W rzeczywistości pomidor jest owocem, a nie warzywem. Należy on do rodziny owoców jagodowych podobnie jak cytryna, pomarańcza, banan i dynia. Jednak jako produkt żywnościowy zaliczamy go do warzyw. Najsmaczniejsze i najbogatsze w witaminy są pomidory prosto z krzaka. Wbrew powszechnym opiniom, nie ma większego znaczenia, czy pomidor wyrósł w szklarni, czy na polu. Najważniejsze, by był świeży i dojrzały. Z pomidorami powinny się zaprzyjaźnić przede wszystkim panie, które chcą się odchudzić. Pomidory aż w 93 proc. składają się z wody, nie są więc bardzo kaloryczne. Dodatkowo zawierają błonnik, który na długi czas zapewnia uczucie sytości. Pomidory warto jeść codziennie zwłaszcza teraz, gdy mamy ich pod dostatkiem w sklepach i na straganach.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Poznaj cudowne właściwości bobu - kilka przepisów na zdrowe dania

    Bób to doskonały produkt dla wszystkich, którzy chcą schudnąć. Jest nie tylko niskokaloryczny , zawiera również śladowe ilości tłuszczu, a przy tym jest bardzo odżywczy warto w pełni wykorzystać krótki sezon na to warzywo i jadać je jak najczęściej. I to nie tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami.

  • Kilka rewelacyjnych przepisów na drinki bezalkoholowe i drinki z alkoholem

    Ciepłe, letnie wieczory chętnie spędzamy na świeżym powietrzu. Kolorowe i pełne smaku drinki będą dobrym uzupełnieniem każdej imprezy "pod chmurką". Drinki możemy przygotować nie tylko z alkoholem, ale również bez niego. W ten sposób możemy podać je wszystkim gościom, nie zapominając o kobietach w ciąży, mamach karmiących swoje małe pociechy czy o kierowcach. Drinki bezalkoholowe będą na pewno wielką atrakcją i urozmaiceniem na przyjęciach dla dzieci. Warto się postarać i urozmaicić przyjęcie swoim gościom.

  • Przepis w 15 minut: Przepyszne koktajle pełne soczystych owoców

    Koktajle owocowe to jeden ze sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców, takich jak maliny, truskawki, jagody czy porzeczki. Co ważne, to także zdrowa porcja kalorii – warto więc korzystać ze świeżych składników i przygotowywać koktajle, kiedy owoce pełne są smaku, zdrowego cukru i błonnika, który syci na długo. Koktajle możemy przygotowywać na bazie jogurtu naturalnego, maślanki czy kefiru. Jeżeli nie chcemy używać nabiału możemy wykorzystać mleko sojowe, jogurt sojowy lub mleko kokosowe. Koktajl owocowy to świetny pomysł na zdrowe i lekkie śniadanie lub deser. Dodatkowo, jeżeli dodamy do koktajlu odrobinę płatków owsianych, siemienia lnianego, otrębów lub nasion chia zapewnimy sobie ogromna dawkę składników odżywczych i błonnika.

  • Proste przepisy: Placki z cukinii w 3 odsłonach

    Cukinia to warzywo uniwersalne, które można przyrządzać na wiele sposobów. Nadaje się do smażenia, duszenia, marynowania, pieczenia oraz do jedzenia na surowo. Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Warto wiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. Dziś polecamy pyszne placki, które dodatkowo przygotowuje się bardzo szybko.