BÓB GOTOWANY
Składniki:
- 1 kg bobu
- szczypta chili
- 6 ząbków czosnku
- 2 średnie cebule
- garść posiekanego koperku
- 3 czubate łyżki masła
- sól
Sposób przygotowania:
- Bób wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3 minuty od zagotowania. Można gotować dłużej, w zależności od preferencji.
- Na patelni podsmażamy poszatkowaną bardzo drobno cebulę.
- Czosnek obieramy z łupin, miażdżymy w prasce.
- Gdy cebula się podsmaży, dodajemy czosnek, chili i dusimy około minuty. Dodajemy poszatkowany koperek.
- Ugotowany bób odcedzamy na sicie i lekko przelewamy zimną wodą, aby zakończyć proces gotowania. Obieramy go z łupin lub pozostawiam w nich, zależnie jak wolimy. Sos na bazie masła, czosnku, papryki i koperku mieszamy z bobem.
BÓB Z BUŁKĄ TARTA
Składniki:
- ½ kg bobu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki masła
- koperek
Sposób przygotowania:
- W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli.
- Na wrzątek wrzucamy bób i gotujemy ok 15 minut.
- Odcedzamy , studzimy i obieramy z łupin.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.
- Na to wrzucamy obrany bób. Przekładamy na talerze i posypujemy drobno posiekanym koperkiem.
SAŁATKA Z BOBU, POMIDORÓW I BOCZKU
Składniki:
- ok. 1/2 kg bobu
- 200 g wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Do osolonego wrzątku wrzucamy bób i gotujemy ok. 10 min. Następnie odcedzamy i jak przestygnie obieramy bób ze skórek.
- Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Pomidory kroimy w kostkę .
- Do miski wrzucamy obrany bób, boczek z cebulą i łyżką wytopionego tłuszczu ze smażenia oraz pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem.
BÓB Z POMIDORAMI
Składniki:
- oliwa
- 1-2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki
- 3-4 dojrzałe pomidory, sparzone i obrane ze skórki
- 2-3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- Świeża mięta i zielona cebulka, drobno posiekane
- bryndza
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy czosnek aż się delikatnie zrumieni.
- Wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę. Dusimy przez chwilę, wrzucamy ziarna bobu, dusimy razem przez około 10 minut, aż pomidory trochę odparują.
- Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy sporą ilością posiekanej mięty i zielonej cebulki, mieszamy, wykładamy na talerze. Posypujemy kruszoną bryndzą.
PASTA Z BOBU
Składniki:
- 500 g ugotowanego i obranego bobu
- 3 ząbki czosnku
- około 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- garść listków mięty
- sok z połowy cytryny
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
- odrobina płatków papryczki chili
Sposób przygotowania:
- Bób rozgniatamy widelcem w misce.
- Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy go do bobu.
- Pastę przyprawiamy, dodajemy sok z cytryny, posiekane listki mięty i oliwę.