ROSÓŁ Z PORCJI ROSOŁOWYCH
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z drobiu
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kilka gałązek pietruszki
- kawałek pora
- mała, opieczona nad palnikiem cebulka
- łyżeczka jarzynki lub kostka drobiowa
Sposób przygotowania:
1. Mięso zalewamy zimną wodą, lekko solimy i podgrzewamy. Tuż przed zagotowaniem trzeba szumówką lub dużą łyżką zdjąć ścinające się białko, które zbiera się na powierzchni wody (tzw. szumowiny).To ważne, bo jeśli woda zagotuje się z szumowinami, rosół nie będzie klarowny.
2. Po zagotowaniu dodajemy do garnka obraną i opłukaną włoszczyznę oraz opieczoną cebulę.
3. Potem zmniejszamy gaz, tak aby woda leciutko się gotowała, gotuj przynajmniej1,5 – 2 godziny.
4. Gdy rosół jest gotowy, wyjmij warzywa z wyjątkiem marchewki, a mięso pokrój na kawałki – możesz je podać w rosole lub zrobić z niego pulpeciki dla dziecka albo farsz na pierogi.
5. Rosół podawaj z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami. Posyp natką.
Zamiast porcji kulinarnych możemy użyć 2 udka, a także dodać ok 20 dag wołowiny z kością, skrzydełko z kaczki lub indyka.
Smak rosołu będzie bardziej interesujący, jeżeli do wywaru dodamy 1 goździk lub kilka ziaren kopru włoskiego.
Jeżeli lubimy, do gotowania dodajmy gałązkę lubczyku, który doda wspaniałego aromatu.
Żeby rosół miał piękny, żółty kolor wystarczy do gotowania dodać szczyptę kurkumy.