Rosół to podstawowe i najbardziej popularne danie w wielu polskich domach. Domowy rosół jest nie tylko smaczniejszy, ale i znacznie zdrowszy niż tzw. rosół z kostki, gdyż nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników, nadmiaru soli. Rosół jest podstawą większości zup, na jego bazie można przyrządzać sosy, gotować w nim ryż i kasze, czy pulpety. Dla wielu, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną podróż, rosół może wydawać się bardzo skomplikowanym daniem, ale już po pierwszej próbie przekonamy się, że to nic trudnego.

yelenayemchuk @ 123rf.com
ROSÓŁ Z PORCJI ROSOŁOWYCH
Składniki:
- 1 porcja rosołowa z drobiu
- 2 marchewki
- kawałek selera
- 1 pietruszka
- kilka gałązek pietruszki
- kawałek pora
- mała, opieczona nad palnikiem cebulka
- łyżeczka jarzynki lub kostka drobiowa
Sposób przygotowania:
1. Mięso zalewamy zimną wodą, lekko solimy i podgrzewamy. Tuż przed zagotowaniem trzeba szumówką lub dużą łyżką zdjąć ścinające się białko, które zbiera się na powierzchni wody (tzw. szumowiny).To ważne, bo jeśli woda zagotuje się z szumowinami, rosół nie będzie klarowny.
2. Po zagotowaniu dodajemy do garnka obraną i opłukaną włoszczyznę oraz opieczoną cebulę.
3. Potem zmniejszamy gaz, tak aby woda leciutko się gotowała, gotuj przynajmniej1,5 – 2 godziny.
4. Gdy rosół jest gotowy, wyjmij warzywa z wyjątkiem marchewki, a mięso pokrój na kawałki – możesz je podać w rosole lub zrobić z niego pulpeciki dla dziecka albo farsz na pierogi.
5. Rosół podawaj z makaronem, lanym ciastem lub ziemniakami. Posyp natką.
Zamiast porcji kulinarnych możemy użyć 2 udka, a także dodać ok 20 dag wołowiny z kością, skrzydełko z kaczki lub indyka.
Smak rosołu będzie bardziej interesujący, jeżeli do wywaru dodamy 1 goździk lub kilka ziaren kopru włoskiego.
Jeżeli lubimy, do gotowania dodajmy gałązkę lubczyku, który doda wspaniałego aromatu.
Żeby rosół miał piękny, żółty kolor wystarczy do gotowania dodać szczyptę kurkumy.
Kamila
Jak ugotować idealny i aromatyczny rosół? Poradnik dla opornych 2017-01-02 07:54:17 2016-11-30 07:53:21