TARTA Z NADZIENIEM CZEREŚNIOWYM
Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 jajka
- 10 dag cukru pudru
- 25 dag margaryny
- pół kilo czereśni
- pół szklanki zimnej wody
- 1 budyń waniliowy
- pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
- Z mąki, cukru pudru, jajek i margaryny zagniatamy kruche ciasto. Wkładamy je na pół godziny do lodówki.
- 2/3 ciasta rozkładamy w formie do tarty, a pozostałą część rozwałkowujemy i tniemy w paseczki.
- 1/4 szklanki wody zagotowujemy z cukrem, dodajemy do niego umyte i wydrylowane owoce. Znów zagotowujemy.
- W pozostałej ilości wody rozprowadzamy budyń i wlewamy go do owoców.
- Mieszamy do zgęstnienia i wylewamy na ciasto.
- Układamy na wierzchu paseczki, tworząc kratkę.
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 20 minut, żeby ciasto się zarumieniło.
MUFFINKI Z CZEREŚNIAMI I KRUSZONKĄ
Składniki na 12-15 sztuk:
- 1 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 200 g umytych i wydrylowanych czereśni
Składniki na kruszonkę:
- 80 g mąki
- 40 g zimnego masła
- 40 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Składniki na kruszonkę połączyć w palcach.
- Mąkę z proszkiem przesiać, dodać cukier i cukier waniliowy. Wymieszać.
- W drugiej misce roztrzepać mleko, jajko i olej.
- Do składników mokrych dodać suche i lekko wymieszać.
- Formę do muffin wyłożyć papilotkami.
- Nakładać ciasto do foremek do 1/2 wysokości, na wierzchu poukładać Pokrojone czereśnie i posypać kruszonką.
- Muffinki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.
DESER WARSTWOWY Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
- 200 g czereśni
- łyżka mąki ziemniaczanej
- woda
- łyżka cukru
- budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:
- Czereśnie myjemy, usuwamy z nich pestki i miksujemy, ale niezbyt dokładnie.
- Zmiksowane owoce przelewamy do szklanki i uzupełniamy wodą do pełna.
- Przekładamy do garnka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu.
- W drugim naczyniu mieszamy 1/4 kubka zimnej wody z mąką ziemniaczaną.
- Wlewamy do garnka z czereśniami i mieszamy aż do zgęstnienia.
- Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu
- Uzupełniaj pucharki naprzemiennie warstwą czereśni i budyniu.
KOKTAJL CZEREŚNIOWY
Składniki:
- 2 szklanki wydrylowanych czereśni
- 1 szklanka lodu
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Miksujemy w blenderze wszystkie składniki na koktajl z czereśniami.
- Przelewamy do wysokich szklanek i ozdabiamy listkiem mięty lub czereśnią.
- Podajemy natychmiast.
PROSTE CIASTO Z CZEREŚNIAMI
Składniki:
- 6 dużych jajek
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 150 ml oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 600 g czereśni
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając.
- Dodajemy żółtka, po kolei, ubijając.
- Wlewamy strużką olej, dalej ubijając.
- Przesiewamy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy z reszta składników przy pomocy łyżki.
- Ciasto wlewamy do formy 30 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzch wykładamy owoce.
- Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka.
- Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.