KobiecePorady.pl

5 słodkich przysmaków z czereśniami w roli głównej. Idealne na lato!

Szkoda, że sezon na czereśnie trwa tak krótko! Choć czereśnie w 80 proc. składają się z wody, to pozostałe 20 proc. wypełniają witaminy i sole mineralne. Porcja czereśni dostarcza też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu, którego mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Czereśnie to jedne z naszych ulubionych owoców. Zwykle zjadamy je na surowo. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby z powodzeniem przygotować ciasta i desery z czereśniami w roli głównej.

Kamila -

Powiązane artykuły

  • Przepis na sycącą potrawkę z ryżu i kurczaka

    Ta potrawka z ryżu i kurczaka smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli zostanie jej z obiadu, wystarczy zapakować do pudełeczka i zabrać na drugi dzień do pracy. To sycące, smaczne danie sprawdzi się również w podróży, kiedy chcemy zabrać ze sobą zdrowy posiłek i nie martwić się, że nie mamy go gdzie podgrzać. Warto wypróbować ten nieskomplikowany przepis.

  • Przepisy fit: Jak zrobić domowe batony musli?

    Domowe batony musli, to naprawdę nic trudnego. Wystarczy odpowiednio dobrać te składniki, które najbardziej lubimy. Świetnie sprawdzą się zamiast sklepowych batonów. Są zdrowsze, bardziej pożywne i przede wszystkim smaczniejsze. Batony musli własnej roboty są w sam raz na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. To też idealna przekąska i zastępnik kupnych słodyczy dla dzieci.

  • Proste przepisy na smaczną zupę ze świeżych pomidorów

    Zaczął się już czas najsmaczniejszych, aromatycznych i świeżych pomidorów. Na straganach mamy całe mnóstwo różnych odmian: pomidory malinowe, bawole serce, lima czy koktajlowe. Pora odłożyć przecier pomidorowy na półkę i przygotować własną, smaczną zupę pomidorową ze świeżych pomidorów. Najlepiej wybrać pomidory dojrzałe czerwone i słodkie. Dodatkiem do takiej zupy może być ryż, lane ciasto, makaron - jak kto woli.

  • Smaczny przepis na dziś: Jak przygotować gołąbki bez zawijania?

    Oczywiście, że gołąbki zawijane w liście kapusty są pyszne! Warto jednak wiedzieć, że istnieją gołąbki, których zawijać nie trzeba, a kapustę i tak w sobie mają. Takie gołąbki nie wymagają tak dużo pracy jak te tradycyjne, a przy okazji mamy obiad na dwa dni. Proponujemy również, aby część surowych ale obsmażonych gołąbków zamrozić. Takie zamrożone wystarczy zalać wodą lub bulionem i udusić w piekarniku właśnie wtedy, kiedy potrzebny nam taki obiad nie wymagający wiele pracy.