ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z MAKARONEM
Składniki:
- 1 kilogram pomidorów
- 1 cebula
- 3-4 marchewki
- 8 ziaren ziela angielskiego
- łyżka masła
- łyżka oliwy
- pieprz, sól, cukier
- ocet winny
- kilka łyżek śmietany
- około 250 gram ulubionego makaronu np. kolanka, świderki
- bazylia, natka pietruszki lub koperek
Sposób przygotowania:
- Marchewki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy ok 2 litrami wody, dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i gotujemy ok 15-20 min.
- Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, szklimy cebulę.
- Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli na patelnię i dusimy.
- Pomidory wraz z cebulą dodajemy do zupy, gotujemy wszystko ok 10 min.
- Z zupy wyławiamy ziele angielskie i wszystko miksujemy na gładką konsystencję.
- Zupę zaprawiamy zahartowaną śmietaną i przyprawiamy do smaku, sporą szczyptą cukru która wydobędzie smak pomidorów oraz octem winnym.
- Oddzielnie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu i dodajemy do zupy.
- Posypujemy ziołami.
ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW Z RYŻEM
Składniki:
- 4 średniej wielkości marchewki
- 1 duża pietruszka
- ½ dużego selera
- kawałek pora
- 1 listek laurowy
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1 łyżeczka cukru
- czarny świeżo mielony pieprz
- 4 pełne łyżki ryżu
- posiekany koperek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Pomidory opłukać, pokroić na kawałki usuwając zielone końcówki. Włożyć do garnka i zagotować. Od chwili wrzenia gotować na mocnym ogniu około 40 – 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Marchew, pietruszkę, seler obrać, por oczyścić, opłukać, włożyć do drugiego garnka, dodać liść laurowy, ziarna pieprzu, wsypać sól i wlać 1 litr zimnej wody. Gotować około 45 minut, aż warzywa zmiękną.
- Przecedzić bulion przez sito, a ½ pietruszki, kawałek selera i 1 marchewkę przełożyć do blendera, wlać 3 – 4 łyżki bulionu i zmiksować.
- Resztę bulionu razem z marchewkami ponownie zagotować, wsypać opłukany ryż i gotować około 15 minut, aż ryż będzie miękki.
- W tym czasie zmiksować blenderem ugotowane, częściowo odparowane pomidory i przetrzeć je przez sito.
- Do bulionu wlać przetarte pomidory i zmiksowane warzywa, które trochę zagęszczą zupę. Wsypać łyżeczkę cukru, ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu i całość zagotować. Skosztować i ewentualnie doprawić jeszcze solą, pieprzem czy cukrem.
- Posypać posiekaną natką pietruszki albo koperkiem.