TATRA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
Składniki:
- płat gotowego ciasta francuskiego
- 4-5 pomidorów
- cebula
- 1 płaska łyżeczka cukru brązowego
- 2 duże kule sera mozzarella
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- suszona bazylia
- suszone oregano
- sól , czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą.
- Wylepiamy ciastem francuskim, dokładnie dociskając dno i boki. Ciasto nakłuwamy widelcem i obciążamy (wykładamy papier do pieczenia lub folię aluminiową i wsypujemy np. groch). Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Po wyjęciu ciasta obniżyć temperaturę piekarnika do 180 stopni.
- Pomidory przekrawamy na połówki, skrapiamy oliwą, solimy, układamy w naczyniu żaroodpornym miąższem do góry i zapiekamy w piekarniku przez ok. 15 minut. Z podpieczonych pomidorów zdejmujemy skórkę i kroimy na mniejsze części.
- Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej oliwie, aż zmięknie. Posypujemy brązowym cukrem i dalej smażymy, aż zacznie się karmelizować.
- Na podpieczony spód nakładamy karmelizowaną cebulę, następnie pomidory, a pomiędzy nimi kawałki mozzarelli.
- Całość doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut, aż mozzarella lekko się stopi.
TARTA ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM
Składniki :
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 200g masła
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
- 270g sera Feta
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- olej, sól, pieprz, curry
- 200g śmietany 18%
- żółty ser lub parmezan do posypania
Sposób na przygotowanie:
- Z mąki, 150 gram masła, wody i żółtek zagniatamy ciasto.
- Formę do tarty natłuszczamy. Wkładamy rozwałkowane ciasto, a jego nadmiar odcinamy.
- Wyłożoną ciastem tartę wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy do momentu aż się zrumieni w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C.
- Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając solą, pieprzem i curry.
- Szpinak rozmrażamy, odciskamy na sitku.
- Na patelni rozgrzewamy resztę masła i dokładamy szpinak. Odparowujemy.
- Dokładamy ser feta pokrojony w kostkę.
- Dodajemy kurczaka i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Śmietanę mieszamy z jajkiem. Dodajemy do farszu. Doprawiamy.
- Farsz wykładamy na upieczone ciasto i ponownie wkładamy do piekarnika na 25 minut.
TARTA Z CUKINIĄ I POREM
- paczka ciasta francuskiego
- 2 małe cukinie
- 1 średni por
- łyżeczka estragonu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 50 g startego żółtego sera
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Cukinię kroimy na cienkie plasterki, dodajemy zioła i szczyptę soli. Dusimy na średnim ogniu około 15 minut.
- Pora również kroimy na cienkie plasterki i dusimy ze szczyptą soli i pieprzu około 25 minut.
- Ciasto wykładamy na natłuszczoną dokładnie formę, nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy 10 minut w temperaturze 200 stopni.
- Na podpieczone ciasto wykładamy warstwę pora, a na nią warstwę cukinii.
- Jajka mieszamy ze śmietaną, serem i 1/2 łyżeczki soli i zalewamy warzywa.
- Wstawiamy ponownie do piekarnika na około 20 - 25 minut.