DOMOWE BATONY MUSLI Z BANANEM
Składniki:
- 200g płatków owsianych
- 20g otrębów
- garść migdałów
- garść rodzynek
- garść jagód goji
- garść żurawiny
- garść pestek słonecznika
- 2 banany
- 4 daktyle bez pestki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Banany i daktyle kroimy w kostkę.
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Dodajemy do nich banany i daktyle i starannie mieszamy.
- W szklance mieszamy mleko z jajkiem, a następnie dodajemy je do mieszanki w misce.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przekładamy wszystko do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dokładnie wszystko dociskamy wilgotną dłonią.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.
- Studzimy i kroimy na dowolne porcje.
DOMOWE BATONY MUSLI Z KOKOSEM
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanki suszonych moreli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę o wysokim brzegu wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła.
- W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy oraz wiórki.
- Wysypujemy całość na blaszkę, uklepujemy i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
- W garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy cukier, miód i masło.
- Usuwamy z ognia i dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz sól.
- Wlewamy do płatków i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy suszone owoce, ponownie mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Baton ma mieć około 2 cm wysokości.
- Ręce moczymy w zimnej wodzie i dokładnie wygładzamy powierzchnię dociskając tak, by nigdzie nie było pustej przestrzeni.
- Pieczemy około 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kroimy w prostokąty.
BATONY MUSLI OBLEWANE GORZKĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g wiórków kokosowych
- 50 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub razowych, najlepiej domowych
- 3 łyżki pokrojonej suszonej żurawiny
- 3 łyżki pokrojonych suszonych daktyli lub rodzynek
- 2 łyżki słonecznika
- 4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki zimnej wody
- aromat waniliowy
- 180 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki suche mieszamy , dodajemy miód, aromat, wodę i jeszcze raz dokładnie łączymy.
- Wykładamy masę do silikonowej formy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być wysoka na około 2 centymetry.
- Ugniatamy dokładnie i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gorącą wylewamy na wierzch ostudzonej masy. Po schłodzeniu kroimy na batony dowolnej wielkości.