GRANOLA Z ORZECHAMI
Składniki na kilka porcji:
- 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki orzechów laskowych
- 1/4 szklanki pestek dyni
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki suszonych moreli
- 1/2 szklanki miodu, syropu z agawy, syropu klonowego lub innego ulubionego płynnego słodzika
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Orzechy, pestki i płatki owsiane wsypujemy do miski, wlewamy syrop i wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
- Kiedy wszystkie orzechy będą delikatnie sklejone, wykładamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Równomiernie rozprowadzamy i na koniec posypujemy cynamonem.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 20 – 30 minut, mieszamy w tym czasie dwa razy ,żeby orzechy równomiernie się zrumieniły.
- Upieczone orzechy wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy suszone owoce i mieszamy. Przesypujemy do suchego pojemnika. Jemy z mlekiem lub jogurtem.
GRANOLA Z SUSZONĄ MIECHUNKĄ I WIŚNIAMI
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych
- 150 ml naturalnego soku jabłkowego
- 4-8 łyżek miodu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki ziaren sezamu
- 1/2 szklanki suszonych owoców miechunki
- 1/2 szklanki suszonych wiśni
Przygotowanie:
- Mieszamy wszystkie składniki oprócz suszonych owoców.
- Rozkładamy na dużej blasze. Pieczemy 15 minut w 180 st. C.
- Następnie mieszamy granolę i pieczemy kolejne 15 minut w temperaturze 160 st. C.
- Ponownie mieszamy i pieczemy jeszcze 10-15 minut.
- Granola powinna być zarumieniona ale musimy uważać, żeby nie przypiekła za bardzo.
- Po upieczeniu studzimy i mieszamy ją z suszonymi owocami.
- Przekładamy do słoika lub innego szczelnego pojemnika.
GRANOLA Z BANANAMI I CZEKOLADĄ
Składniki:
- 2 1/2 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki nasion sezamu
- 2 dojrzałe banany
- 4 łyżki orzechów nerkowca lub inne ulubione
- 5 łyżek suszonej żurawiny
- około 40 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Mieszamy w misce płatki, sezam i nasiona słonecznika.
- Miksujemy banany blenderem lub rozgniatamy widelcem i mieszamy dokładnie z zawartością miski.
- Posklejaną masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 160 stopni C przez ok. 30 - 40 minut. Mieszamy granolę co 10 minut.
- Gdy granola ostygnie dodajemy do niej suszoną żurawinę, orzechy nerkowca oraz posiekaną czekoladę.
- Granolę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.