Domowe batony musli, to naprawdę nic trudnego. Wystarczy odpowiednio dobrać te składniki, które najbardziej lubimy. Świetnie sprawdzą się zamiast sklepowych batonów. Są zdrowsze, bardziej pożywne i przede wszystkim smaczniejsze. Batony musli własnej roboty są w sam raz na drugie śniadanie do pracy czy do szkoły. To też idealna przekąska i zastępnik kupnych słodyczy dla dzieci.
Baiba Opule @ 123rf.com
DOMOWE BATONY MUSLI Z BANANEM
Składniki:
- 200g płatków owsianych
- 20g otrębów
- garść migdałów
- garść rodzynek
- garść jagód goji
- garść żurawiny
- garść pestek słonecznika
- 2 banany
- 4 daktyle bez pestki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
- Banany i daktyle kroimy w kostkę.
- Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
- Dodajemy do nich banany i daktyle i starannie mieszamy.
- W szklance mieszamy mleko z jajkiem, a następnie dodajemy je do mieszanki w misce.
- Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przekładamy wszystko do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
- Dokładnie wszystko dociskamy wilgotną dłonią.
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez mniej więcej 30 minut.
- Studzimy i kroimy na dowolne porcje.
DOMOWE BATONY MUSLI Z KOKOSEM
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki posiekanych migdałów
- 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki miodu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1 szklanki suszonych moreli
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blaszkę o wysokim brzegu wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła.
- W misce mieszamy płatki owsiane, orzechy oraz wiórki.
- Wysypujemy całość na blaszkę, uklepujemy i wkładamy do piekarnika na około 15 minut. Wyciągamy i zmniejszamy temperaturę do 150 stopni.
- W garnku, na małym ogniu, rozpuszczamy cukier, miód i masło.
- Usuwamy z ognia i dodajemy cukier waniliowy, cynamon oraz sól.
- Wlewamy do płatków i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy suszone owoce, ponownie mieszamy i wysypujemy na blaszkę. Baton ma mieć około 2 cm wysokości.
- Ręce moczymy w zimnej wodzie i dokładnie wygładzamy powierzchnię dociskając tak, by nigdzie nie było pustej przestrzeni.
- Pieczemy około 40 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kroimy w prostokąty.
BATONY MUSLI OBLEWANE GORZKĄ CZEKOLADĄ
Składniki:
- 200 g płatków owsianych błyskawicznych
- 30 g wiórków kokosowych
- 50 g pokruszonych ciasteczek maślanych lub razowych, najlepiej domowych
- 3 łyżki pokrojonej suszonej żurawiny
- 3 łyżki pokrojonych suszonych daktyli lub rodzynek
- 2 łyżki słonecznika
- 4 łyżki posiekanych dowolnych orzechów
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki zimnej wody
- aromat waniliowy
- 180 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki suche mieszamy , dodajemy miód, aromat, wodę i jeszcze raz dokładnie łączymy.
- Wykładamy masę do silikonowej formy lub innej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Masa powinna być wysoka na około 2 centymetry.
- Ugniatamy dokładnie i zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut. Studzimy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gorącą wylewamy na wierzch ostudzonej masy. Po schłodzeniu kroimy na batony dowolnej wielkości.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wegańskie Raffaello - pyszna i zdrowa słodkość!
Raffaello... Któż z nas nie lubi tej kokosowej, słodkiej kulki obtoczonej w pachnąnych płatkach kokosowych. Nie wiem jak Wy, ale ja już na samo wspomnienie tego cukierka mam ochotę iść do sklepu, kupić ze trzy opakowania Raffaello i je zjeść od razu na raz. Wiemy jednak, że cukierek kokosowy do zdrowych przekąsek nie należy. Od pewnego więc czasu korciło mnie, aby stworzyć własną wersję tejże łakoci. I tak oto powstało wegańskie Raffaello na bazie kaszy kaglanej, miodu, wiórek kokosowych, migładów i mleka kokosowego.
-
Fit przepis: Znakomita domowa granola. Idealny pomysł na śniadanie!
Granola, to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru lub innego słodkiego dodatku, która jest pieczona do chrupkości. Podawana jest najczęściej z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana do deserów, wypieków, owoców i lodów jako posypka. Jeżeli nigdy nie próbowałyście zrobić własnej wersji, ze swoimi ulubionymi dodatkami, to nic straconego!
-
7 najbardziej niezdrowych napojów, które rujnują Twoje zdrowie
Na rynku dostępnych jest wiele napojów bezalkoholowych i alkoholowych, które rujnują zdrowie. Warto wiedzieć, po które z produktów ze sklepowych półek nie sięgać. Rozsądne wybieranie napojów pozwala zmniejszyć ryzyko nadwagi, cukrzycy, nadciśnienia oraz wielu innych chorób cywilizacyjnych. Jakich napojów unikać?
-
9 produktów, które pomogą Ci zbudować masę mięśniową
Postanowiłaś schudnąć, biegasz na siłownie i zdrowo się odżywiasz. Kilogramy uciekają z wagi jednak ciało nie jest tak umięśnione jakbyś sobie tego życzyła. Pewnie nie wiesz jeszcze, że istnieją takie produkty, które jedzone i pite regularnie pomogą ci zbudować tkankę mięśniową i wyrzeźbić idealne ciało. Jakie to produkty? Listę znajdziesz poniżej.
Kamila
9 produktów, które pomogą Ci zbudować masę mięśniową 2016-11-13 06:54:50 2016-11-08 11:25:44