Raffaello... Któż z nas nie lubi tej kokosowej, słodkiej kulki obtoczonej w pachnąnych płatkach kokosowych. Nie wiem jak Wy, ale ja już na samo wspomnienie tego cukierka mam ochotę iść do sklepu, kupić ze trzy opakowania Raffaello i je zjeść od razu na raz. Wiemy jednak, że cukierek kokosowy do zdrowych przekąsek nie należy. Od pewnego więc czasu korciło mnie, aby stworzyć własną wersję tejże łakoci. I tak oto powstało wegańskie Raffaello na bazie kaszy kaglanej, miodu, wiórek kokosowych, migładów i mleka kokosowego.
kathyleonia88.blogspot.com
Pyszne, zdrowe i niezwykle proste w przygotowaniu. Oto jak wykonać:
Składniki:
- torebka kaszy jaglanej
- puszka mleka kokosowego/mleka skondensowanego
- miód
- wiórki kokosowe
- migdały
Sposób przygotowania:
1. Gotujemy kaszę w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ja wolę kaszę nieco twardszą, sypką, więc mój czas pichcenia jej to ok. 20 minut.
2. Gdy kasza się ugotujemy, wyjmujemy ją z torebki, przekładamy ponownie do garnka, do którego tym razem wlewamy całą puszkę mleka kokosowego. Gotujemy kilka chwil, aż do zagotowania i zgęstnienia całości. Mała rada: ci co nie lubią mleka kokosowego, mogą dodać mleko skondensowane. Miód dodajemy według uznania do miktrury dopiero jak całość nieco przestygnie.
3. Po ugotowaniu całości przekładamy naszą mleko-kaszę na talerz, czekamy chwilę aż ostygnie i zaczynamy formować kulki. Jak ja to robię? Ano najpierw biorę migdał (obrany wcześniej ze skórki za pomocą moczenia w gorącej wodzie) i wokół nieco obtaczam papkę z kaszy, tworząc kulkę. Takową maczam potem w wiórkach kokosowych i odkładam na talerz.
4. Całość smakuje najlepiej nieco schłodzona zatem wkładamy kule do lodówki na godzinę lub dwie.
5. Po określonym czasie słodkość wyjmujemy z lodówki i chwilę podziwiamy.
6. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia
Powiązane artykuły
-
Hummus z warzywami w wersji kolorowej
Przepisy na hummus z warzywami w wersji kolorowej
-
Wegetariańskie kotlety z ciecierzycy
Ostatnimi czasy bardzo popularne zrobiły się kotlety warzywne. I nic dziwnego. Są smaczne, pożywne i bardzo zdrowe. Takie danie można przygotować praktycznie z każdego warzywa, jakie tylko nam przyjdzie do głowy. Buraki, fasola, cebula, marchew, seler. Możliwości i połączenia smakowe są nieograniczone. Dziś natomiast skupimy się na niezwykle smacznych kotletach z ciecierzycy.
-
Wegańskie jajka, czyli pasta (bez)jajeczna w kalarepie i cebuli
Przepis na wegańskie jajka, czyli pasta jajeczna w kalarepie i cebuli.
-
Przepisy na wspaniałe i zdrowe pasztety warzywne
Pasztety warzywne to propozycja nie tylko dla wegetarian! Może to być doskonałe urozmaicenie naszej codziennej diety o dodatkową porcję warzyw. Pasztet doskonale smakuje zarówno z chrzanem, jak i z kleksem żurawiny. Można zjeść go na pajdzie dobrego chleba, a można po prostu zjeść gruby plaster bez żadnych dodatków. Pasztety warzywne nie przypominają w smaku tych mięsnych, ale na pewno nie jest to ich wada. Dzięki temu, że możemy używać tak wiele warzyw i innych dodatków, każdy może znaleźć taki, który mu będzie smakował najbardziej.
Kathy Leonia
Przepisy na wspaniałe i zdrowe pasztety warzywne 2017-05-17 09:05:31 2017-03-31 10:10:57