ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WIŚNIAMI
Składniki:
- 100 g makaronu muszelki
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 cytryna
- 1 ½ szklanki mleka
- 50 g masła w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 250 g chudego twarogu
- ½ opakowania budyniu waniliowego
- 400 g wiśni
- sól, tłuszcz do formy
Przygotowanie:
- Wiśnie myjemy i usuwamy pestki.
- Cytrynę sparzamy i ścieramy skórkę.
- Mleko wlewamy do garnka, dodajemy połowę skórki z cytryny, cukier waniliowy, szczyptę soli i zagotowujemy.
- Do gorącego mleka wsypujemy makaron i gotujemy mieszając przez około 10 minut.
- Ugotowany makaron odsączamy z mleka, przekładamy do miski i mieszamy z 10 g masła.
- Do miski przekładamy 40 g masła, dodajemy pozostałą skórkę z cytryny, cukier, jajka i ucieramy na puszysty krem.
- Twaróg kruszymy widelcem na małe kawałki i dodajemy do masy maślano jajecznej.
- Wsypujemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
- Do tak przygotowanej masy przekładamy makaron, wiśnie i mieszamy.
- Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i przekładamy masę.
- Zapiekankę pieczemy w temp. 175 stopni przez około 45 minut.
NALEŚNIKI Z WIŚNIAMI I SOSEM CZEKOLADOWYM
Składniki:
- naleśniki według własnego przepisu
- wiśnie, ok. 500 g
- kilka łyżek cukru do smaku
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 łyżeczki mąki kukurydzianej
Sos czekoladowy:
- 100 g startej gorzkiej czekolady
- 170 ml mleka
- 35 g cukru
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
- Świeże wiśnie myjemy, drylujemy i zasypujemy kilkoma łyżkami cukru, pozostawiamy, aż puszczą sok. Następnie wiśnie odcedzamy.
- Połowę soku z wiśni wlewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku, cynamon i zagotowujemy. 3. W drugiej połowie płynu mieszamy mąkę kukurydzianą i wlewamy do gotującej się soku. Mieszając, doprowadzamy ponownie do wrzenia. Zdejmujemy ć z ognia i mieszamy z odcedzonymi wiśniami.
- Do rondelka wlewamy połowę mleka i wsypujemy czekoladę, zagotowujemy.
- W pozostałym mleku rozpuszczamy cukier i mąkę kukurydzianą, następnie mieszamy w rondlu z czekoladą.
- Cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu, aż do zgęstnienia. Po zdjęciu z gazu sos mieszamy jeszcze chwilę intensywnie trzepaczką, aż będzie idealnie gładki.
- Gotowe naleśniki smarujemy wiśniami, składamy na pół. Podajemy na ciepło razem z kremem czekoladowym.
TERESA KASPRZYCKA @ 123rf.com
PIEROGI Z WIŚNIAMI
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 2 duże jaja
- 5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3/4 szklanki letniej wody
- kilogram wydrylowanych wiśni
- cukier do smaku
- cynamon
- śmietana+ cukier do polania
Przygotowanie:
- Mąkę przesiewamy do miski lub na blat, robimy po środku dołek i wbijamy jaja.
- Dodajemy śmietanę, olej i sól.
- Całość mieszamy i wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i łatwo się poddawać.
- Wkładamy do miski i odstawić na około 10-15 minut.
- Wiśnie mieszamy z cukrem i cynamonem.
- Ciasto dzielimy na kilka mniejszych części. Kolejno kawałki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy kółka.
- Na każde kółko układamy łyżeczkę wiśni i lepimy pierogi.
- Wkładamy partiami do garnka z gotującą się, osoloną wodą i gotujemy około 2 minuty od wypłynięcia.
- Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
Olena Danileiko @ 123rf.com