MROŻONA ZIELONA HERBATA
Składniki:
- 4 torebki zielonej herbaty (może być z dodatkiem cytryny lub innym ulubionym smaku)
- 4szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej
- kostki lodu
- cukier
- 1 mała cytryna
- listki mięty
Sposób przygotowania:
1. W dużym dzbanku umieścić torebki herbaty, zalać zimną wodą.
2. Dzbanek przykryć folią spożywczą i postawić na bardzo nasłonecznionym parapecie lub balkonie w czasie najbardziej gorącej części dnia.
3. Parzyć herbatę aż nabierze koloru i smaku przez około godzinę.
4.Wyjąc torebki a herbatę schłodzić przez przynajmniej 20 minut.
5. Szklanki napełnić lodem, nalać herbatę, ewentualnie dosłodzić. Przybrać cytryną i miętą i podawać.
JABŁKOWA MROŻONA HERBATA
Składniki:
- 1 litr wody
- 4 łyżeczki herbaty
- 2 małe jabłka
- 200 ml klarownego soku jabłkowego
- kostki lodu i sok cytrynowy
Sposób przygotowania:
1. Wodę krótko zagotować, zalać herbatę i odczekać 10 minut do naciągnięcia.
2. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
3. Jabłka umyć, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Skropić sokiem cytrynowym, a następnie włożyć do soku jabłkowego.
4. Sok jabłkowy z cząstkami jabłek wlać do dzbanka. Napój dopełnić herbatą. Na zakończenie dodać kilka kostek lodu.
HERBATA MROŻONA ROOIBOS
Składniki:
- łyżka sypanej herbaty rooibos
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 2 cytryny pokrojone w plastry
- 2 szklanki kostek lodu
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1,5 -2 litry wody źródlanej
- 2 litrowy dzbanek na herbatę
Sposób przygotowania:
1. Herbatę rooibos zalać wrzątkiem i zaparzać około 20 minut.
2. Odcedzić fusy, a ciepłą herbatę osłodzić miodem i dokładnie wymieszać.
3. Wlać wszystko do dzbanka, dodać pokrojoną cytryną, kostki lodu i uzupełnić wodą źródlaną.
MROŻONA HERBATA OWOCOWA
Składniki:
- 3 torebki herbaty owocowej najlepiej o smaku malinowym, truskawkowym i owoców leśnych
- 2 łyżki soku truskawkowego
- kilka truskawek
- kilka malin
- kostki lodu
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Herbatę zaparzamy w 1 l gorącej wody.
2. Dodajemy sok truskawkowy, mieszamy i studzimy.
3. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże, oczyszczone owoce i lód. Możemy też udekorować napoje listkiem mięty.
MROŻONA HERBATA CYTRYNOWA
Składniki:
- 3 łyżki czarnej herbaty lub 3 torebki ekspresowe
- 2 łyżeczki zielonej herbaty (lub 1 torebka ekspresowa)
- 1 l wody
- 150 g cukru
- około 1/3 szklanki soku z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje herbaty zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy przez ok. 5 min.
2. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
3. Następnie dodajemy sok z cytryny.
4. Wstawiamy napój do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
5. Możemy również chłodzić herbatę krócej i uzupełnić kostkami lodu.