Gdy na dworze upał, każdy szuka ochłody. Warto wtedy sięgnąć po mrożoną herbatę, gdyż skuteczniej niż napoje gazowane gaszą pragnienie. W zależności od naszego gustu i smaku możemy mrożoną herbatę przygotować z różnych rodzajów herbaty, począwszy przez herbatę czarną, zieloną sięgając aż po rooibos.
Brent Hofacker @ 123rf.com
MROŻONA ZIELONA HERBATA
Składniki:
- 4 torebki zielonej herbaty (może być z dodatkiem cytryny lub innym ulubionym smaku)
- 4szklanki wody mineralnej lub zwykłej przegotowanej
- kostki lodu
- cukier
- 1 mała cytryna
- listki mięty
Sposób przygotowania:
1. W dużym dzbanku umieścić torebki herbaty, zalać zimną wodą.
2. Dzbanek przykryć folią spożywczą i postawić na bardzo nasłonecznionym parapecie lub balkonie w czasie najbardziej gorącej części dnia.
3. Parzyć herbatę aż nabierze koloru i smaku przez około godzinę.
4.Wyjąc torebki a herbatę schłodzić przez przynajmniej 20 minut.
5. Szklanki napełnić lodem, nalać herbatę, ewentualnie dosłodzić. Przybrać cytryną i miętą i podawać.
JABŁKOWA MROŻONA HERBATA
Składniki:
- 1 litr wody
- 4 łyżeczki herbaty
- 2 małe jabłka
- 200 ml klarownego soku jabłkowego
- kostki lodu i sok cytrynowy
Sposób przygotowania:
1. Wodę krótko zagotować, zalać herbatę i odczekać 10 minut do naciągnięcia.
2. Następnie odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
3. Jabłka umyć, usunąć pestki i pokroić na drobne cząstki. Skropić sokiem cytrynowym, a następnie włożyć do soku jabłkowego.
4. Sok jabłkowy z cząstkami jabłek wlać do dzbanka. Napój dopełnić herbatą. Na zakończenie dodać kilka kostek lodu.
HERBATA MROŻONA ROOIBOS
Składniki:
- łyżka sypanej herbaty rooibos
- 1/2 szklanki wrzącej wody
- 2 cytryny pokrojone w plastry
- 2 szklanki kostek lodu
- 1 łyżka miodu naturalnego
- 1,5 -2 litry wody źródlanej
- 2 litrowy dzbanek na herbatę
Sposób przygotowania:
1. Herbatę rooibos zalać wrzątkiem i zaparzać około 20 minut.
2. Odcedzić fusy, a ciepłą herbatę osłodzić miodem i dokładnie wymieszać.
3. Wlać wszystko do dzbanka, dodać pokrojoną cytryną, kostki lodu i uzupełnić wodą źródlaną.
MROŻONA HERBATA OWOCOWA
Składniki:
- 3 torebki herbaty owocowej najlepiej o smaku malinowym, truskawkowym i owoców leśnych
- 2 łyżki soku truskawkowego
- kilka truskawek
- kilka malin
- kostki lodu
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Herbatę zaparzamy w 1 l gorącej wody.
2. Dodajemy sok truskawkowy, mieszamy i studzimy.
3. Przed podaniem dodajemy do napoju świeże, oczyszczone owoce i lód. Możemy też udekorować napoje listkiem mięty.
MROŻONA HERBATA CYTRYNOWA
Składniki:
- 3 łyżki czarnej herbaty lub 3 torebki ekspresowe
- 2 łyżeczki zielonej herbaty (lub 1 torebka ekspresowa)
- 1 l wody
- 150 g cukru
- około 1/3 szklanki soku z cytryny lub limonki
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje herbaty zalewamy wrzącą wodą i zaparzamy przez ok. 5 min.
2. Dodajemy cukier i mieszamy, aż się całkowicie rozpuści.
3. Następnie dodajemy sok z cytryny.
4. Wstawiamy napój do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
5. Możemy również chłodzić herbatę krócej i uzupełnić kostkami lodu.
Powiązane artykuły
-
Odkrywamy 8 trików, które potrafi zwykła mikrofalówka, a o tym nie wiesz!
Kuchenka mikrofalowa to niesamowite urządzenie, które można spotkać w niemal każdym domu. Wykorzystywana najczęściej do odgrzewania potraw, może pełnić również wiele innych ról, o których do tej pory nie miałeś pojęcia. Odkryj razem z nami zupełnie nowe oblicze swojej starej mikrofalówki.
-
3 sposoby na pozbycie się zamrożonych truskawek
Tuż przed rozpoczęciem sezonu truskawkowego wykorzystaj te, które masz już zamrożone. Będziesz mogła w szczycie sezonu, kiedy truskawki są najsmaczniejsze, zrobić kolejne zapasy.
-
Jak zrobić domowe przetwory na zimę? 3 smaczne i proste przepisy
Zimą dostęp do świeżych warzyw jest utrudniony. Z tego powodu jesienią i latem dobrze jest zrobić pyszne i zdrowe przetwory, które później można wykorzystać do obiadu bądź gdy odwiedzą nas niespodziewani goście. Wbrew pozorom robienie domowych przetworów wcale nie jest trudne – co więcej, daje sporo frajdy! Oto 3 sprawdzone przepisy.
-
10 produktów, które powinnaś jeść każdego dnia, aby czuć się w pełni sił
Zapomnij czego nie należy jeść, zamiast tego skup się na produktach które powinnaś zajadać codziennie. Kiedy układasz dietę, warto oprzeć się na kilku podstawowych składnikach odżywczych, które sprawią że będziesz czuła się zdrowo i w pełni sił. Te produkty zapewnią Ci wiele cennych witamin i będą świetną podstawą żywieniową, dzięki której unikniesz wysokokalorycznych przekąsek.
Kamila
10 produktów, które powinnaś jeść każdego dnia, aby czuć się w pełni sił 2016-09-29 13:07:38 2016-09-28 15:13:59