Składniki:
Ciasto jasne
- 6 białek
- 1,5 szkl cukru
- 1 szkl maki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1/3 szkl oleju rzepakowego
Ciasto ciemne
- 6 żółtek
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl oleju rzepakowego
- 2 łyżki kakao
Krem
- 500 ml mleka
- 3 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
- 250 g miękkiego masła
- 3 żółtka
Polewa
- 1/4 kostki masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki wody
Dodatkowo
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 800 ml gorącej wody
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 1 paczka biszkoptów
Przygotowanie:
1. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy mąkę, następnie ocet a na końcu olej. Ciasto odstawiamy na bok i przygotowujemy drugie.
2. Jajka, żółtka i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Na koniec dolewamy olej.
3. Do formy o wymiarach 25×40 cm wykładamy łyżką oba ciasta na przemian. Mieszamy widelcem aby delikatnie połączyły się. Pieczemy około 30- 40 minut w 180- 200 stopniach. Studzimy.
4. Do 1 szklanki mleka wsypujemy obie mąki i dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i wanilią. Na wrzące wlewamy mieszankę. Gotujemy przez chwilę.
5. Gęsty budyń wylewamy na talerz aby przestygł. Miękkie masło ucieramy. Stopniowo dodajemy zimny budyń.
6. Ciasto kroimy na dwie części. Jedną smarujemy połową kremu. Układamy biszkopty a na nich pokrojone w kostkę brzoskwinie.
7. Obie galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody. Tężejące wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki.
8. Kiedy galaretka dobrze zastygnie, smarujemy ją pozostałym kremem i przykrywamy drugą połową ciasta.
9. Wszystkie składniki na polewę wkładamy do garnka i podgrzewamy. Kiedy dobrze się połączą i zgęstnieją wylewamy na ciasto. Wstawiamy je ponownie do lodówki.