KobiecePorady.pl

Przepis na karpatkę mocno cytrynową

Nie mogąc doczekać się Wielkanocy, przygotowałam pierwszą słodką propozycję na najbliższe Święta. Karpatka to u mnie odświętne ciasto, które podaję na różne okazje. Jednak w wersji cytrynowej doskonale pasuje do budzącej się już Wiosny. Blaty ciasta parzonego przełożyłam bardzo mocno cytrynowym kremem budyniowym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę. Klasyczna karpatka nabiera nowoczesnego i ciekawego smaku, co na pewno docenią wszyscy Świąteczni goście.

sweetcherimoya -

Powiązane artykuły

  • Przepis na tęczowe „pisanki”

    Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobią wielkanocny stół i ucieszą dzieci.

  • Przepis na złocistego kurczaka faszerowanego

    Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. To doskonała propozycja na świąteczny obiad lub rodzinną uroczystość.

  • Przepis na malinową kostkę na precelkach

    Paleta smaków: słodko, słono i kwaskowo. Wszystkie wzajemnie się przenikają tworząc delikatne i niebanalne ciasto. Wspaniała orzeźwiająca propozycja na niedzielne popołudnie.

  • Przepis na kiszone jaja w soku z buraków

    Sok z fermentacji buraków będzie niezbędny do kiszenia jajek gotowanych na twardo. Buraki kiszą się ok. 7 dni, jaja tyle samo, więc potrzebujemy 14 dni na przyrządzenie naszych nagich kraszanek. Czas rozpocząć przygotowania. Jajka, główna potrawa wielkanocna, mają tylu zwolenników co przeciwników. Wielką krzywdę wyrządzono im (i nam, konsumentom) w latach 70., kiedy największym wrogiem człowieka stał się cholesterol. Żółto jaja zawiera go sporo. Ale również obfituje w substancje zwalczające nieszczęsny cholesterol, czyli lecytynę i wielonienasycone kwasy omega-3.