Składniki:
- 125 g miękkiej margaryny
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1,5 szkl mąki
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- aromat rumowy
Dodatkowo:
- ryż preparowany
- lukier (użyłam gotowego)
- foremka w kształcie baranka
Przygotowanie:
1. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku a następnie cukier waniliowy, aromat rumowy oraz sól. Na koniec stopniowo dosypujemy przesiane mąki.
2. Ciasto dzielimy na pół. Jeżeli mamy dwie foremki na baranka możemy upiec je jednocześnie. Napełniamy foremkę jedną częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy.
3. Baranek powinien wyrosnąć ponad nią, dlatego musimy go wyrównać. Odcinamy dolną część ale nie za dużo, żeby nie był zbyt niski.
4. Do dekoracji użyłam gotowego już lukru ale możemy przygotować go w domu. Ucieramy 3-4 łyżki cukru pudru z łyżeczką soku z cytryny.
5. Wystudzonego już baranka smarujemy lukrem z obu stron i na głowie. Obklejamy ryżem preparowanym. Możemy wysypać go na duży talerz i „obtaczać” w nim baranka. Na koniec doklejamy oczy ( można je kupić w sklepie papierniczym).
6. Tak przygotowany baranek najlepiej prezentuje się na świeżo wyrośniętej rzeżusze.