Składniki:
Ciasto:
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
- 3 łyżki masła
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 3/4 szklanki mleka (mleko dodaję na oko zwykle w zależności od konsystencji ciasta)
- szczypta soli
Nadzienie jabłeczne:
- ok. 1 kg jabłek
- cukier do smaku - w zależności od preferencji - ok. pół szklanki
- pół szklanki bułki tartej
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- cukier
Czynności:
1. Do garnka A wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko i mieszamy. W garnku B ubijamy natomiast całe jajka z cukrem. Następnie do garnka B przelewamy po trochu, ostrożnie - delikatnie mieszając - zawartość garnka A. Po przelaniu całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
2. Po wymiksowaniu, ciasto przelewamy na formę 25/30 cm (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą).
3. Czas na jabłka! Do blendera wrzucamy umyte i obrane ze skórki jabłka. Dodajemy cukier i bułkę tartą. Mielimy na gładką masę. Jeśli chcemy, to możemy potem całość podgrzać jeszcze w rondelku, by się masa ładnie połączyła.
4. Na ciasto przekładamy papkę jabłuszkową - kto chce może do niej dodać i cynamon. Na to posypujemy wiórki kokosowe. Kto lubi ciasta bardziej słodkie może na wiórki posypać jeszcze cukier. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 35-40 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Gapimy się z ukontentowaniem na nasze dzieło życia.
7. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia z http://kathyleonia88.blogspot.com