Składniki:
- 1/2 galaretki cytrynowej
- 1/2 galaretki brzoskwiniowej
- 1/2 galaretki truskawkowej
- 1/2 galaretki niebieskiej
- 1/2 galaretki agrestowej
- 6 jajek
- wytłaczanka
Przygotowanie:
1. Delikatnie nakłuwamy każde jajko, zdejmujemy kawałek skorupki. Zawartość przelewamy do naczynia. Nie jest potrzebna. Skorupki ostrożnie płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Każda galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. Zimne galaretki wlewamy do skorupek stopniowo. Najpierw 2 łyżeczki wybranego koloru. Wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeją, dolewamy kolejne 2 łyżeczki innego koloru. Czynność powtarzamy do zapełnienia skorupek.
4. Kiedy galaretki dobrze zastygną, delikatnie obieramy je ze skorupek.