KobiecePorady.pl

Przepis na tęczowe „pisanki”

Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobią wielkanocny stół i ucieszą dzieci.

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty -

Powiązane artykuły

  • Przepis na wielkanocnego baranka

    Baranek z ciasta to słodka i piękna ozdoba wielkanocnego stołu. W tym roku udekorowałam go ryżem preparowanym, który bardzo dobrze imituje wełnę. Z tej porcji składników powstają dwa baranki.

  • Przepis na wielkanocnego baranka

    Baranek z ciasta to słodka i piękna ozdoba wielkanocnego stołu. W tym roku udekorowałam go ryżem preparowanym, który bardzo dobrze imituje wełnę. Z tej porcji składników powstają dwa baranki.

  • Przepis na schab pieczony w boczku z jabłkami

    Na Wielkanocnym stole nie może oczywiście zabraknąć smacznych pieczeni. Polecam, więc pyszny schab pieczony w boczku z jabłkami. Świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale również doskonale smakuje na kanapce zamiast tradycyjnej wędliny. 

  • Przepis na kiszone jaja w soku z buraków

    Sok z fermentacji buraków będzie niezbędny do kiszenia jajek gotowanych na twardo. Buraki kiszą się ok. 7 dni, jaja tyle samo, więc potrzebujemy 14 dni na przyrządzenie naszych nagich kraszanek. Czas rozpocząć przygotowania. Jajka, główna potrawa wielkanocna, mają tylu zwolenników co przeciwników. Wielką krzywdę wyrządzono im (i nam, konsumentom) w latach 70., kiedy największym wrogiem człowieka stał się cholesterol. Żółto jaja zawiera go sporo. Ale również obfituje w substancje zwalczające nieszczęsny cholesterol, czyli lecytynę i wielonienasycone kwasy omega-3.