Kolorowe galaretki w kształcie jajek ozdobią wielkanocny stół i ucieszą dzieci.
fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com
Składniki:
- 1/2 galaretki cytrynowej
- 1/2 galaretki brzoskwiniowej
- 1/2 galaretki truskawkowej
- 1/2 galaretki niebieskiej
- 1/2 galaretki agrestowej
- 6 jajek
- wytłaczanka
Przygotowanie:
1. Delikatnie nakłuwamy każde jajko, zdejmujemy kawałek skorupki. Zawartość przelewamy do naczynia. Nie jest potrzebna. Skorupki ostrożnie płuczemy pod bieżącą wodą.
2. Każda galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. Zimne galaretki wlewamy do skorupek stopniowo. Najpierw 2 łyżeczki wybranego koloru. Wstawiamy do lodówki. Kiedy stężeją, dolewamy kolejne 2 łyżeczki innego koloru. Czynność powtarzamy do zapełnienia skorupek.
4. Kiedy galaretki dobrze zastygną, delikatnie obieramy je ze skorupek.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę
Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę 2017-04-11 07:18:05 2017-04-10 17:43:24