Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.

smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min
Chłodzenie: 12 godz.
Dla 6 osób:
Panna cotta:
- 500 ml śmietany kremówki
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 120 g cukru*
- 8 g żelatyny w listkach
Coulis z owoców jagodowych:
- 150 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 150 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 80 g jagód (świeżych lub mrożonych)
- 60 g cukru*
- 1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- Listki żelatyny namocz w miseczce z zimną wodą (całkowicie je zanurzając) przez około 10 minut, aż zrobi się bardzo miękka. Śmietanę podgrzej w rondelku z rozciętą wzdłuż laską wanilii, ostrzem noża wyskrobując z niej ziarenka. Dolej mleko i wsyp 120 g cukru, i gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia, wyjmij laskę wanilii.
- Wyciśnij żelatynę, i wrzuć ją do rondelka (po zdjęciu z ognia). Dobrze wymieszaj trzepaczką.
- Wlewaj do 6 szklanych kokilek (lub do silikonowych foremek), uprzednio opłukanych zimną wodą (nie wycierając ich). Przestudź i wstaw do lodówki na 12 godzin.
- Odłóż kilka owoców do dekoracji, z reszty owoców przygotuj sos coulis.Owoce, najlepiej lekko rozmrożone, zagotuj w rondelku z 60 g cukru, sokiem z cytryny, dodając ewentualnie odrobinę wody, podgrzewaj przez około 5- 10 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania gęstego sosu. Zmiksuj uzyskaną masę owocową, po czym przetrzyj uzyskany sos przez sito o drobnych oczkach, i odstaw do schłodzenia.**
- Tuż przed podaniem zanurz na chwilę kokilki w gorącej wodzie, aby łatwiej wyjąć z nich pannę cottę, przy pomocy ostrego noża oddziel ją od krawędzi kokilek, wyłóż na małe talerzyki, udekoruj owocowym coulis, pozostałymi rozmrożonymi owocami, listkami mięty, resztę sosu podaj osobno.
*Białego lub brązowego.
** Możesz również bezpośrednio przetrzeć owoce przez sito, bez uprzedniego miksowania ich, ale jest to nieco bardziej pracochłonne, za to uzyskany sos jest gęstszy, ja osobiście wolę tę opcję.
Smaki Francji
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę 2017-04-11 07:18:05 2017-04-10 17:43:24