To jeden z tradycyjnych francuskich deserów, niezwykle aromatyczny, prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo efektowny. Dzisiaj już dość rzadko można go znaleźć w menu francuskich restauracji, a szkoda, bo jest niezwykle smaczny.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 15 min
Składniki:
- 500 g dużych wypestkowanych suszonych śliwek
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 300 g cukru
- ½ opakowania cukru waniliowego (lub jedna laska wanilii)
- 2 goździki
- ½ łyżeczki cynamonu + 1 laska cynamonu (opcjonalnie)
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Śliwki włóż do małego garnuszka, wlej wino. Dodaj cukier, cukier waniliowy (lub rozciętą wzdłuż laskę wanilii), goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut, aż śliwki będą miękkie i uzyskasz konsystencję gęstego syropu*. Pozostaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Śliwki są jeszcze lepsze następnego dnia, a nawet dwa dni później. Możesz je podać z kruchymi ciasteczkami, odrobiną bitej śmietany lub gałką lodów waniliowych, chociaż same też doskonale smakują.
*Jeśli syrop jest za rzadki, możesz dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wolisz, żeby syrop był bardziej „light”, możesz zmniejszyć ilość cukru do 200 g.
** Możesz również dodać ½ pomarańczy, armagnac, a nawet gałązkę rozmarynu.
*** W podobny sposób możesz przygotować gruszki, przedłuż tylko czas gotowania do około 30 min.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę
Słynny włoski deser, niezwykle prosty w przygotowaniu, i taki smaczny, zwłaszcza, jeśli przygotujecie go z esencjonalnym coulis z przetartych owoców jagodowych, świeżych lub mrożonych, nawet po obfitym posiłku każdy skusi się na ten lekki i aromatyczny deser. Wraz z nadejściem wiosny warto sięgnąć po lżejsze desery.
Smaki Francji
Przepis na panna cotta - idealny deser na wiosnę 2017-04-11 07:18:05 2017-04-10 17:43:24