Przepisy kulinarne
W dzisiejszym poście chciałam Wam opisać bardzo dobrą kawę i herbatę. Jako że jestem miłośniczką oby tych napoi to jestem w stosunku do nich dość wybredna. Muszą one mieć w sobie coś takiego co mnie zuroczy. Kawa od Tommy Cafe od razu mi się spodobała, a do herbaty na początku nie mogłam się przekonać. Jeśli chcecie wiedzieć dlaczego to zapraszam do dalszej lektury.
Tommy Cafe https://www.tommycafe.pl
Przepisy kulinarne
Nie mogąc doczekać się Wielkanocy, przygotowałam pierwszą słodką propozycję na najbliższe Święta. Karpatka to u mnie odświętne ciasto, które podaję na różne okazje. Jednak w wersji cytrynowej doskonale pasuje do budzącej się już Wiosny. Blaty ciasta parzonego przełożyłam bardzo mocno cytrynowym kremem budyniowym. Dla mnie to strzał w dziesiątkę. Klasyczna karpatka nabiera nowoczesnego i ciekawego smaku, co na pewno docenią wszyscy Świąteczni goście.
Przepisy kulinarne
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
Przepisy kulinarne
Pizza jest jednym z najczęściej wybieranych przez Polaków dań obecnych w kuchni włoskiej. Chociaż w najbardziej tradycyjnej formie ogranicza się zaledwie do kilku składników, nasi rodacy upodobali sobie ją w wersji z większą liczbą dodatków. Które z nich sprawiają, że pizza nabiera wyjątkowych walorów smakowych?