Jak pokazuje raport "Talerz Polaka 2015" opracowany przez PizzaPortal.pl, Polacy są miłośnikami własnych wariacji na temat włoskiej pizzy. Mimo że niejedna pizzeria (np. pizzeria Da Grasso) oferuje klasyczne dania, takie jak Margherita czy Caprisciosa, aż 66% Polaków decyduje się na tworzenie swoich kompozycji dopasowanych do preferencji kubków smakowych.
Ulubione dodatki warzywne
Chociaż podstawowym warzywem w pizzy są pomidory, Polacy nie ograniczają się wyłącznie do nich. Sięgają po wiele innych składników, które jeszcze bardziej podkreślają wyjątkowy smak dania prosto z Włoch.
- Cebula – to dodatek, który znajduje się na pizzach aż 40% Polaków. Warzywo nadaje wyrazistości.
- Papryka – jest składnikiem wybieranym przez około 31% rodaków. Zwykle na pizzę trafia mix, czyli papryka żółta, zielona i czerwona. Miłośnicy ostrych smaków decydują się z kolei na papryczki chili, w tym jalapeño.
- Rukola – to sałata o delikatnej goryczce, dzięki której pizza nabiera bardziej wyrazistego smaku.
- Brokuły – choć nie są wybierane przez dużą grupę smakoszy, doskonale wzbogacają smak pizzy. Podpieczone, zachowują swoją chrupkość.
- Kukurydza – w pizzy zwykle występuje w wersji konserwowej. Jej delikatna słodycz, przełamuje wytrawny smak drożdżowego placka.
- Ogórek – najczęściej pojawia się w wersji kiszonej. Dzięki temu pizza staje się nieco bardziej słona, kwaśna, ale nadal pyszna.
Warzyw będących dodatkowymi składnikami pizzy jest znacznie więcej. Przeglądając menu, jakie przygotowała m.in. pizzeria Da Grasso, można znaleźć jeszcze: oliwki, grillowaną marchewkę itp.
Owoce... nie tylko morza
Miłośnicy pizzy w wydaniu nieco bardziej egzotycznym nie wyobrażają sobie tego włoskiego dania bez... owoców. W tym przypadku królują przede wszystkim owoce morza, takie jak: krewetki, kalmary, a nawet kawałki ośmiornicy. Warto jednak mieć świadomość, że nieodłącznym elementem pizzy w wydaniu hawajskim jest ananas. Pokrojony w większą kostkę sprawia, że wytrawne danie nabiera przyjemnej słodyczy.
Paleta serów innych niż mozzarella
Podstawą włoskiej pizzy jest ser mozzarella. Jednak jak pokazuje doświadczenie, pizzeria Da Grasso oraz wiele innych, dają możliwość zamówienia palety serów innych niż tradycyjny. Parmezan i gorgonzola to najbardziej popularne odmiany, które – za sprawą ich oryginalnego smaku – dodają odrobiny wytrawności i specyficznego smaku.
Lista składników dobrze komponujących się z pizzą jest znacznie dłuższa. By wybrać swoje ulubione zestawienie, warto poeksperymentować. Dzięki temu można doświadczyć prawdziwej eksplozji smaków.