Moja rodzina uwielbia ciasta z jabłkami. Nie wyobrażamy sobie zatem świąt Wielkanocy bez tego ciasta. Aby nieco urozmaicić tradycyjną formę jabłecznika, posypuję go na wierzchu wiórkami kokosowymi. To daje naprawdę przepyszne połączenie. Tak więc dziś zapraszam na kawałek świątecznego jabłecznika z wiórkami kokosowymi.
kathyleonia88.blogspot.com
Składniki:
Ciasto:
- 2-2,5 szklanki mąki pszennej typu Szymanowska
- 3 łyżki masła
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 3/4 szklanki mleka (mleko dodaję na oko zwykle w zależności od konsystencji ciasta)
- szczypta soli
Nadzienie jabłeczne:
- ok. 1 kg jabłek
- cukier do smaku - w zależności od preferencji - ok. pół szklanki
- pół szklanki bułki tartej
Dekoracja:
- wiórki kokosowe
- cukier
Czynności:
1. Do garnka A wrzucamy: mąkę, proszek do pieczenia, masło, mleko i mieszamy. W garnku B ubijamy natomiast całe jajka z cukrem. Następnie do garnka B przelewamy po trochu, ostrożnie - delikatnie mieszając - zawartość garnka A. Po przelaniu całość jeszcze raz delikatnie mieszamy, aby pozbyć się grudek.
2. Po wymiksowaniu, ciasto przelewamy na formę 25/30 cm (posmarowaną uprzednio masłem i posypaną bułką tartą).
3. Czas na jabłka! Do blendera wrzucamy umyte i obrane ze skórki jabłka. Dodajemy cukier i bułkę tartą. Mielimy na gładką masę. Jeśli chcemy, to możemy potem całość podgrzać jeszcze w rondelku, by się masa ładnie połączyła.
4. Na ciasto przekładamy papkę jabłuszkową - kto chce może do niej dodać i cynamon. Na to posypujemy wiórki kokosowe. Kto lubi ciasta bardziej słodkie może na wiórki posypać jeszcze cukier. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy jakieś 35-40 min.
5. Gdy ciasto się upichci, wyjmujemy z pieca i odstawiamy do wystygnięcia.
6. Gapimy się z ukontentowaniem na nasze dzieło życia.
7. Konsumujemy!
Wypróbujecie?
Kathy Leonia z http://kathyleonia88.blogspot.com
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Kathy Leonia
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19