Baranek z ciasta to słodka i piękna ozdoba wielkanocnego stołu. W tym roku udekorowałam go ryżem preparowanym, który bardzo dobrze imituje wełnę. Z tej porcji składników powstają dwa baranki.
fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com
Składniki:
- 125 g miękkiej margaryny
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1,5 szkl mąki
- 1 szkl mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta soli
- aromat rumowy
Dodatkowo:
- ryż preparowany
- lukier (użyłam gotowego)
- foremka w kształcie baranka
Przygotowanie:
1. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku a następnie cukier waniliowy, aromat rumowy oraz sól. Na koniec stopniowo dosypujemy przesiane mąki.
2. Ciasto dzielimy na pół. Jeżeli mamy dwie foremki na baranka możemy upiec je jednocześnie. Napełniamy foremkę jedną częścią ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30-40 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy.
3. Baranek powinien wyrosnąć ponad nią, dlatego musimy go wyrównać. Odcinamy dolną część ale nie za dużo, żeby nie był zbyt niski.
4. Do dekoracji użyłam gotowego już lukru ale możemy przygotować go w domu. Ucieramy 3-4 łyżki cukru pudru z łyżeczką soku z cytryny.
5. Wystudzonego już baranka smarujemy lukrem z obu stron i na głowie. Obklejamy ryżem preparowanym. Możemy wysypać go na duży talerz i „obtaczać” w nim baranka. Na koniec doklejamy oczy ( można je kupić w sklepie papierniczym).
6. Tak przygotowany baranek najlepiej prezentuje się na świeżo wyrośniętej rzeżusze.
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
-
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko
W moim domu nigdy mazurek nie gościł na wielkanocnym stole. Zachęcona pięknymi zdjęciami i pozytywnymi komentarzami na temat tych słodkości postanowiłam spróbować. I powiem Wam, że efekt przerósł moje oczekiwania. Obawy, iż ciasto kruche się rozsypie ( bez miksów! ) nagle prysły, a przedstawiany mazurek znikał w oczach :)
Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Przepis na bezglutenowy mazurek na lekko 2017-03-13 08:20:02 2017-03-11 14:56:19