Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna (250g)
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania babki
- bułka tarta i margaryna do wysmarowania i obsypania formy na babkę w środku
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.
- Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy i 1 szkl cukru. Miksujemy na puszystą masę.
- Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy.
- Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką.
- Do wysmarowanej margaryn i wysypanej bułką tartą formy wykładam połowę masy. Do drugiej części dodaję 2 łyżki kakao – mieszam. Wykładam ciemną masę do formy (na jasną masę).
- Piekę w 175 stopniach przez 45 minut (do max godziny – należy kontrolować babkę, różne piekarniki różnie pieką )