Składniki:
- 4 jajka
 - 1 szkl. cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 1 szkl. mąki pszennej
 - 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
 - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 margaryna (250g)
 - 2 łyżki kakao
 - cukier puder do posypania babki
 - bułka tarta i margaryna do wysmarowania i obsypania formy na babkę w środku
 
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.
 - Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy i 1 szkl cukru. Miksujemy na puszystą masę.
 - Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy.
 - Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką.
 - Do wysmarowanej margaryn i wysypanej bułką tartą formy wykładam połowę masy. Do drugiej części dodaję 2 łyżki kakao – mieszam. Wykładam ciemną masę do formy (na jasną masę).
 - Piekę w 175 stopniach przez 45 minut (do max godziny – należy kontrolować babkę, różne piekarniki różnie pieką )