Kto powiedział, że babkę należy jeść, serwować jedynie w święta wielkanocne? Ja mówię Wam – zawsze. Bo to bardzo proste ciasto nie wymagające wielkich umiejętności, czyli coś dla mnie!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna (250g)
- 2 łyżki kakao
- cukier puder do posypania babki
- bułka tarta i margaryna do wysmarowania i obsypania formy na babkę w środku
Przygotowanie:
- Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i studzimy.
- Jajka wbijamy do miski i miksujemy. Dodajemy stopniowo cukier waniliowy i 1 szkl cukru. Miksujemy na puszystą masę.
- Mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek d pieczenia mieszamy ze sobą i powoli dodajemy do masy jajecznej, mieszamy lub delikatnie miksujemy.
- Dodaję rozpuszczoną margarynę. Mieszam szpatułką.
- Do wysmarowanej margaryn i wysypanej bułką tartą formy wykładam połowę masy. Do drugiej części dodaję 2 łyżki kakao – mieszam. Wykładam ciemną masę do formy (na jasną masę).
- Piekę w 175 stopniach przez 45 minut (do max godziny – należy kontrolować babkę, różne piekarniki różnie pieką )
Powiązane artykuły
-
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella
Przepis na bezglutenową babkę kokosową z kremem stracciatella.
-
Pyszny deser: Przepis na mazurek amaretto
Przepis na mazurek amaretto
-
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera
Przepis na sernik z ricotty i kremu pasticcera. Jeśli jesteś miłośniczkom czekolady to pokochasz to ciasto. Smaczny sernik, który wygląda wyśmienicie.
-
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem
Szpinak na słodko? Naprawdę? A właśnie tak! Kto oglądał Popeye’a ten wie, że szpinak jest zdrowy i daje „pałera” W rzeczywistości szpinak jest bardzo niskokaloryczny tzn. że jak go zjecie nie będzie „krzepy” jak w przygodach mojego ulubionego marynarza. Jeśli chodzi o kwestie zdrowotne to tutaj bez zmian. Szpinak zawiera kwas foliowy, witaminy C, A i E oraz wiele innych korzystnych dla nas czynników. Można go jeść na wiele sposobów: gotowany, duszony, smażony czy też jak Popeye – surowy. Moja propozycja podania z racji bycia łasuchem to oczywiście na słodko No to lecimy!
MojaQchnia.pl
Wielkanocny leśny mech – ciasto ze szpinakiem 2017-04-20 08:23:04 2017-04-19 15:52:27