Składniki na 1 dużą lub 2 małe porcje:
- 1 kostka tofu wędzonego (180 g)
- 1-1 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych
- 5 łyżek wody
- 1-2 szczypty kurkumy
- 1 pomidor
- 1 szczypior
- pół dużej cebuli
- 2-3 szczypty cukru
- czarny pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Tofu rozdrabniamy w dłoniach na mniejsze kawałki. Dodajemy czarną sól, płatki drożdżowe i 5 łyżek wody. Wszystko razem mieszamy. Cebulę, pomidora i szczypior kroimy w drobna kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kiedy patelnia się rozgrzeje, na średnim ogniu szklimy cebulę z dodatkiem cukru.
3. Kiedy cebulka się zeszkli, dodajemy tofu. Podsmażamy razem ok. 1 minuty. Dodajemy kurkumę i szczypior. Wszystko razem mieszamy. Następnie dodajmy pomidora i smażymy razem 1-2 minuty. Doprawiamy pieprzem. Podajemy z grzanką, kawałkami pomidorów i szczypiorem. A do tego obowiązkowo mocna czarna kawa! (lub jak kto woli rozgrzewająca herbata)