Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki żytniej
- 4 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki słonecznika
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaskie łyżeczki cukru
- 2,5 dkg świeżych drożdży (1/4 kostki)
- 0,5 litra wody o temp. 40 stopni
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
- Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
- Całość zalewamy wodą o temperaturze 40 stopni.
- Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
- Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
- Przekładamy ciasto do 2 małych okrągłych blaszek, można użyć tortownicy, albo naczynia żaroodpornego.
- Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Chleb pieczemy 1 godzinę – ale należy go obserwować bo czasami po 50 minutach go wyjmowałam.