Od pewnego czasu podaję swojej rodzinie podczas Świąt Wielkanocnych żurek w chlebku. Przetestowałam. Taki chlebek możecie zrobić sobie sami :)
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki żytniej
- 4 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki słonecznika
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaskie łyżeczki cukru
- 2,5 dkg świeżych drożdży (1/4 kostki)
- 0,5 litra wody o temp. 40 stopni
Przygotowanie:
- Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
- Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
- Całość zalewamy wodą o temperaturze 40 stopni.
- Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
- Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.
- Przekładamy ciasto do 2 małych okrągłych blaszek, można użyć tortownicy, albo naczynia żaroodpornego.
- Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm.
- Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
- Chleb pieczemy 1 godzinę – ale należy go obserwować bo czasami po 50 minutach go wyjmowałam.
Powiązane artykuły
-
Przepis na wielkanocny majonez
Warto robić swój majonez, skoro w sklepach i reklamach TV aż roi się od tych swojskich majonezów babuni. Pytanie tylko, czy rzeczywiście swojskich i domowych? Warto, bo prawdziwej babuni nawet się nie śniło, by do domowego specjału dorzucić żółtka w proszku, olej rzepakowy rafinowany z butelki PET i substancje zagęszczające: gumę guar oraz ksantanową. Nie słyszała z pewnością o syntetycznym przeciwutleniaczu E385 (soli wapniowo-disodowej EDTA) i regulatorze kwasowości (kwasku cytrynowym), chemicznych aromatach oraz barwnikach. Prawdopodobnie zgrzeszyła powszechnym jeszcze do niedawna w kuchni octem spirytusowym bądź cukrem białym.
-
Przepis na jajka mimoza z krewetkami
„Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.
-
Przepis na jajka mimoza faszerowane tuńczykiem
Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.
-
Przepis na jajka z farszem z awokado
Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie.
MojaQchnia.pl
Przepis na jajka z farszem z awokado 2017-03-14 07:31:15 2017-03-13 15:22:05