Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.
smakifrancji.blogspot.fr
Dziś proponuję Wam jajka mimoza w innej odsłonie, z farszem z tuńczyka, możecie nimi urozmaicić wielkanocne śniadanie, są naprawdę smaczne.
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 10 min
Dla 4 osób
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka*
- 2 małe szalotki
- 100 g majonezu
- sól, pieprz
- papryka lub pieprz kajeński (opcjonalnie)
- kilka liści szpinaku lub sałaty do dekoracji (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jajka zanurz w garnuszku z zimną wodą¸ tak by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij żółtka, posiekaj je drobno lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Szalotki obierz i drobno posiekaj. Tuńczyka odcedź i rozdrobnij na mniejsze kawałki. W misce wymieszaj rozdrobnione żółtka (część odłóż do dekoracji), rozdrobnionego tuńczyka, majonez, posiekane szalotki. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy, możesz dodać odrobinę papryki lub pieprzu kajeńskiego.
Wypełnij połówki białek przygotowaną masą z tuńczykiem. Posyp z wierzchu resztą startych lub drobno posiekanych żółtek. Umieść połówki jajek wypełnionych farszem na liściach szpinaku lub sałaty. Smacznego!
*Najlepiej tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym, ponieważ ma najwięcej witamin i kwasów tłuszczowych omega-3.
** Do masy z tuńczykiem możesz również dodać drobno posiekany szczypiorek.
Powiązane artykuły
-
Przepis na jajka mimoza z krewetkami
„Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.
-
Przepis na jajka z farszem z awokado
Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem wędzonym
Chyba najważniejszą pozycją w menu Wielkanocnym są jajka. Te faszerowane wędzonym łososiem smakują rewelacyjnie i będą idealną propozycją na Wielkanocne śniadanie.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
Smaki Francji
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19