„Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.
smakifrancji.blogspot.fr
Przygotowanie: 20 min
Gotowanie: 10 min
Dla 4 osób
Krewetki mimoza:
- 4 jajka
- 200 g gotowanych krewetek koktajlowych*
- ½ pęczka szczypiorku
Majonez:**
- 1 lub 2 żółtka
- 1 łyżeczka musztardy
- 150-200 ml oleju o neutralnym smaku***
- 1 łyżeczka octu (np. jabłkowego lub winnego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka zanurz w garnuszku z zimną wodą¸ tak, by woda zakrywała jajka. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień, i gotuj jajka przez około 10 minut. Zalej je następnie zimną wodą, ostudzone jajka obierz ze skorupek i przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka, odłóż na bok.
Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj.
Przygotuj majonez: W miseczce wymieszaj żółtko (lub dwa żółtka, wówczas dodasz mniej oleju, polecam tę drugą opcję) z musztardą, solą, pieprzem, i sokiem z cytryny. Dodaj kilka kropli oleju, i energicznie ubijaj trzepaczką rózgową lub mikserem, stopniowo dodawaj po odrobinie oleju, nie przestając ubijać.
Dopiero po wlaniu połowy oleju, dodaj ocet, nadal energicznie ubijając, dopraw solą i pieprzem, jeśli będzie to konieczne.
Żółtka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub drobno posiekaj, odłóż małą część do dekoracji. Resztę wymieszaj w misce z majonezem, krewetkami i drobno posiekanym szczypiorkiem. (Odłóż odrobinę szczypiorku do dekoracji.)
Wypełnij połówki białek przygotowaną masą, posyp z wierzchu szczypiorkiem i startym żółtkiem. Niezwłocznie podawaj lub wstaw do lodówki do momentu podania.
*Lub około 12 większych krewetek. Krewetki muszą być ugotowane.
**Jeśli wolisz, użyj gotowego majonezu.
***Oleju słonecznikowego lub oleju z pestek winogron albo rzepakowego, ważne, żeby miał neutralny smak.
**** Bardzo ważne jest, żeby wszystkie składniki na majonez miały temperaturę pokojową, i aby dolewać olej powoli i w niewielkich ilościach, zwłaszcza na początku ubijania. Jeśli majonez jest zbyt płynny, dodaj kilka kropli soku z cytryny przed dodaniem większej ilości oleju. Majonez jest z pozoru prosty do wykonania, ale nie zawsze się udaje.
Powiązane artykuły
-
Przepis na jajka mimoza faszerowane tuńczykiem
Jajka mimoza” to popularna francuska przystawka z gotowanych jajek, faszerowanych farszem z żółtek wymieszanych z majonezem i krewetkami, posypanych z wierzchu rozdrobnionym żółtkiem, które wyglądem i kolorem przypomina kwiaty mimozy (będącej odpowiednikiem polskiej akacji srebrzystej), stąd nazwa „jajka mimoza”.
-
Przepis na jajka z farszem z awokado
Zamiast pisanek proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na jajka faszerowane pastą z awokado, które możecie dla odmiany przygotować na wielkanocne śniadanie.
-
Przepis na jajka faszerowane łososiem wędzonym
Chyba najważniejszą pozycją w menu Wielkanocnym są jajka. Te faszerowane wędzonym łososiem smakują rewelacyjnie i będą idealną propozycją na Wielkanocne śniadanie.
-
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką
Sałata rzymska dzięki swojej wszechstronności prawie zawsze znajduje się w mojej lodówce. Surową można wykorzystać w wrapach z kapusty rzymskiej, a lekko sparzoną w gołąbkach. Dziś kolejny sposób na naszą sałatę! Szybko podsmażona na patelni z czerwoną cebulką smakuje wyśmienicie. W mniej niż 15 minut sałatka ląduje na naszym talerzu, jest to więc idealne danie (lub dodatek) dla zabieganych :)
Smaki Francji
Smażona sałata rzymska z czerwoną cebulką 2017-02-27 07:26:27 2017-02-25 14:49:19